Weercijfers van Dinsdag 26 September 2006

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2006-09-26  
 19  
 14.3  
 13.8  
 16.4  
 2.4  
 droog  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.4
 h
 8
 zw
 1010
 1014
 84

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Kans op een lichte bui en iets koeler dan we gewend zijn.

Losser 26 September 2006 07.56 uur.

Het duurde gisteren tot ver in de middag voordat ik weer bij mijn homepage kon komen. Of de bezoekers dit ook hebben gemerkt hebben dat weet ik niet want er is geen enkele opmerking binnen gekomen. Daardoor kon ik gistermorgen niet het warmte getal controleren van de ingevoerde cijfers van zondagavond. Tot mijn verbazing zag ik daardoor gistermiddag dat de zomer van 2006 de zomer van 1947 is gepasseerd. Dit was vooral het gevolg van de hoge middag temperaturen van de laatste dagen van de vorige week. Het warmte getal staat nu volgens mijn gegevens 0.2 punt hoger dan in 1947 Het is niet veel maar toch. Nauwkeurig vergelijken met de hete zomers van vroeger is m.i. niet goed mogelijk omdat toen op heel andere wijze de waarden werden afgelezen en berekend. Maar het beeld dat we toch een heel bijzondere jaar beleven komt steeds duidelijker naar voren. In de krant stond vanmorgen in 6 regels te lezen dat vrijdag voor Twente geen nieuw datum record heeft opgeleverd. In september 1967 zou het warmer zijn geweest. Maar ik kan in mijn overzicht van september 1967 geen hogere temperatuur vinden dan 26.2 graden. Uit welke bron de 30.4 graad komt die vanmorgen in de krant stond is voor mij een raadsel. Volgens mijn cijfers was het vrijjdagwel gloednieuw dagrecord. Want ik heb hier 30.3 graden afgelezen. Een echte omslag naar veel wisselvalliger herfstweer staat voorlopig niet op het programma. De afgelopen nacht is er een halve mm regen gevallen. Hier zou vandaag nog wel iets bij kunnen komen. 20 graden kan er vanmiddag nog wel in zitten. Het blijft voorlopig erg saai weer. In het weekend weer wat hogere temperaturen. Maar het zeer warme nazomer weer komt niet terug. De regenkansen zijn nog niet groot. Tot morgen, Johan Effing


'Temperatuur op aarde hoogste sinds duizenden jaren'

WASHINGTON - De temperatuur op aarde is in geen duizenden jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport dat dinsdag in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De leider van het onderzoeksteam, James Hansen van het Goddard-instituut van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, waarschuwt al jaren voor klimaatveranderingen door zogenoemde broeikasgassen. 
In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde elk jaar met 0,2 graden Celsius gestegen, zo hebben de onderzoekers vastgesteld. De temperatuur is de hoogste van de huidige interglaciale periode, die zo'n 12.000 jaar geleden begon. De onderzoekers verwijzen naar een artikel in het tijdschrift Nature, waaruit blijkt dat 1.700 planten-, dier- en insektensoorten zich richting de aardpolen beginnen te verplaatsen, in de tweede helft van de 20ste eeuw met gemiddeld 6,5 kilometer per tien jaar. 
De opwarming verloopt sneller op het noordelijk halfrond, omdat het smeltende ijs daar land en gesteente blootlegt, die sneller opwarmen dan de watermassa's in de zuidelijke oceanen. Maar ook in het zuiden is een temperatuurstijging waarneembaar, die net als het klimaatverschijnsel El Ni√Īo gepaard kan gaan met meer stormen en noodweer. 
"Deze bewijzen geven aan dat wij in de door mensen veroorzaakte uitstoot van vervuiling gevaarlijke waarden naderen", zegt Hansen. 
Volgens het onderzoek is de opwarming nog maar √©√©n graad Celsius verwijderd van de hoogste temperatuur sinds een miljoen jaar. "Wanneer de opwarming van de aarde nog twee of drie graden verder gaat zullen wij waarschijnlijk veranderingen zien die van de aarde een andere planeet maken dan wij kennen", voorspelt Hansen. "De laatste periode waarin het zo warm was, was midden in het plioceen, ongeveer drie miljoen jaar geleden, toen het zeeniveau 25 meter hoger lag dan nu." Klik hier voor de hoogste en  laagste temperaturen in Rusland.

Klik hier voor een winterverwachting uit de hoek van de wetenschap .

Europese neerslag radar Meteox  (Nieuw )

Tip voor de vakantie, fiets eens een keer de Gildehaus - Dinkelroute. Klik hier voor meer informatie.Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl