Weercijfers van Vrijdag 09 November 2007

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2007-11-09  
 7.4  
 2.3  
 1.6  
 5  
 7  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 3.1
 h
 17
 west
 1004
 1013
 73

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Guur novemberweer met buien. Morgen en zondag opnieuw regen.

Losser 9 November 2007 08.51 uur.

Koning Thialf is de laatste dagen erg onrustig in het hoge noorden. Waarbij ik me afvraag. Of hij zich ook gereed maakt voor een uitval naar onze streken. Hier zijn toch wel enkele aanwijzingen voor. We zien de depressies steeds in zuid oostelijke richting naar Scandinavi√ę trekken veel kou achter zich aan slepend, zodat Europa flink kan afkoeken. De luchtdruk is al dagen en blijft nog dagen bijzonder hoog boven Groenland. Ook werd er gisteren een hogedrukgebied berekend boven de Kara zee en het Nova Zembla gebied. Dat zijn invloed naar het zuiden en zuidwesten leek uit te gaan uitbreiden. Maar dit was vanmorgen weer verdwenen. Dergelijke luchtdruk patronen zie je ook wel eens in februari na een mislukt winterseizoen. Dan gaat boven Scandinavi√ę de luchtdruk langzaam omhoog. Waarna het bij ons toch nog tot wat winterweer komt. Gisteren heb ik gezien dat voor het eerst in deze winter temperatuur op het noordelijk halfrond tot 40 graden onder nul is gedaald. Ook elders in het poolgebied en het noordelijk Aziatische continent vriest het al zeer streng. Soms tot wel 40 graden. Of dit vroeg is voor de eerste helft van november dat weet ik niet. Vergelijkings materiaal heb ik niet. Na alle sombere berichten over het te snel smelten van het poolijs, zijn dit toch wel goede berichten. Na een vrij lange periode met onrustig weer en veel neerslag zoals we dat nu beleven wil het uiteindelijk wel eens tot wat winterweer komen. Kortom, het ziet er heel anders uit dan vorig jaar toen we record warme herfst beleefden. De storm uit het noord westen, is hier tot nu toe, heel erg meegevallen. Gisteravond om half negen is de naald van de wind meter uitgeschoten naar 15.2 meter per seconde. Dit is kracht 7 Een harde wind. Vandaag trekt er een hele stoet met buien over ons land. En is het met 7 a 8 graden en een stevige noordwester erg guur. Morgen en zondag gaat het opnieuw flink regenen. Dat slecht is slecht nieuws de sportvelden. Daar staat tegenover staat dat er de komende dagen aan de noordkant van de Alpen veel sneeuw naar beneden zal komen. Op sommige plekken wel een meter. Gunstig voor de wintersporters. Of we hier ook de eerste vlokken sneeuw te zien krijgen dat lijkt me erg spannend te worden. Begin volgende week zou de kans hierop wel eens erg groot kunnen worden. Dat was vanmorgen ook in de EPS pluim te zien. Zoals gewoonlijk weer enkele links. De Fransen lijken aan het werk te zijn met hun meteorologische geschiedenis. Een link naar de stormvloedwaarschuwingsdienst. Heel actueel. Fijne dag en tot morgen. Johan Effing  

Eerste sneeuwvlokken in  Enschede. (Hans Rikhof)

Vanmorgen rond de klok van 8.00 uur ongeveer en daarna signaleerde ik hier voor de eerste keer dit seizoen mijn eerste natte sneeuwklodders.
Eerst was het wat hagel, maar daarna toch duidelijk smeltende sneeuwkristallen gezien. De temp. was toen 2.5 graden.
Later klaarde het prachtig op en momenteel om 9.33 zijn er ook opklaringen en soms wat heldere zon met mooie luchten.
Temp. zoeven 3.3 graden en er is sinds gisteravond 9.8 mm gevallen.
Echt een herfstplaatje dus en als je naar b.v. het Sauerland zou reizen zou je daar een meer winters weerbeeld meemaken met sneeuw die daar blijft liggen.
Een ouderwetse NW-circulatie in november zoals die ook vaak voorkwam in de zestiger jaren. Met de wind(stoten) is het hier in het enschedese tot nu toe erg meegevallen.
Spreuk: Valt de eerste sneeuw in nattigheid, houdt u voor de winter bereid.

Figuur boven: Novemberkou in het verleden.

Vooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser.
Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer.
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland.
Achter deze link een plekje waar basisscholen sites kunnen vinden voor de leerlingen.

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
H
et mij gelukt om de prachtige keurenfoto's die ik van de Gemeente Dinkelland heb ontvangen toe te voegen aan de pagina over de strijd tussen de klootschieters van Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog Egbert van Hattem. Journalistieke Producties.
Weblog Mariette Effing.  KoorEnZo    
Koken met Carol Effing: Hofstad  Radio. (Goor)  

Klik hier voor de WeerOnline buienradar
Klik hier voor de actuele radarbeelden.Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl