Weercijfers van Vrijdag 01 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-01  
 21.4  
 6.4  
 3.4  
 14.4  
 droog  
 13.4  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 6
 N
 1022
 1021
 55
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Heerlijke temperaturen met vanmiddag kleine kans op een bui. Morgen iets minder. Volgende week koeler, maar meest droog.

Losser 1 Mei 2009 07.45 uur.

Over de schokkende gebeurtenis van gisteren zullen we het vanmorgen maar niet hebben. Wel even over gedachten die gisteren in mij opkwamen toen ik met andere gedecoreerden op de stoep van het gemeentehuis stond en het Wilhelmus werd gespeeld door een van de plaatselijke muziekkorpsen uit ons dorp. Je beseft dan maar al te goed dat je in een vrij land mag leven, waar het niet iedereen naar de zin kan worden gemaakt.
Jammer dat de zon niet scheen want we hadden hier langs de oostgrens het grootste deel van de dag te maken met hardnekkige wolkenvelden. Toen gistermiddag de zon toch even doorkwam steeg de temperatuur nog naar bijna 18 graden. Of dit genoeg is geweest om het temperatuur gemiddelde van de april maand het beslissende duwtje te geven voor de warmste april maand ooit dat weet ik pas in de loop van de dag als de waarden die gisteren zijn gemeten op de vliegbasis Twente beschikbaar zijn. Wel heb ik gisteren van verschillende stations de neerslagcijfers binnengekregen. Door hier te klikken zijn ze te bekijken. Het aantal mm hier in de regio lijkt rond of iets boven 15 mm te liggen. Dat dit aan de droge kant is hoef ik niemand te vertellen want normaal valt er in april bijna 50 mm.

Van een van de gerenommeerde Britse weediensten kwam ik gisteren op het Internet het bericht tegen dat de zomer van 2009 waarschijnlijk heet en droog zal gaan verlopen. Een fijn vooruitzicht is dit niet voor ons ouderen. Geef mij aar het weer van de laatste weken en dat we vandaag en morgen zullen krijgen. Mooier kan het eigenlijk niet, relatief frisse nachten waarbij je heerlijk kunt slapen en overdag ongeveer 20 graden. We gaan daardoor nu wel lekker uitgerust de zomer tegemoet. 

De warmste 1 mei was 1913 met 27.4 graden en de koudste kwam voor in 1963 met -3 graden. Sneeuwen deed het in 1979 en in 1973 viel er 18 mm regen. Tot morgen, Johan Effing

Wordt de zomer 2009 heet en droog? (Engels)


Gisteren heb ik van het Siberische Sakhalineiland weer een†aantal plaatjes ontvangen van Bert de Jonge. De dooi is daar nu ingevallen een beeld dat ik me nog wel kan herinneren na sommige strenge winters.

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

 

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.

U ziet hier dus geen wolken.

Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.

 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl