Weercijfers van Zondag 10 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-10  
 20.7  
 3.9  
 -0.4  
 13.6  
 droog  
 12.4  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 10
 N
 1020
 1019
 33
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vooral vanmorgen veel zon. Temperatuur kan oplopen tot ongeveer 20 graden. Morgen niet veel verandering.

Losser 10 Mei 2009 08.36 uur.

Op Moederdag gaan je gedachten natuurlijk altijd terug naar je moeder. Toen ik in 1957 mijn eerste regenmeter had gekocht en nog thuis woonde vroeg ze altijd als je iets had gekocht, van wat kost het. Toen ik haar de prijs vertelde van tien gulden vertelde, een heel bedrag voor die tijd, zei ze tegen mij, je kunt het geld beter ergens anders voor gebruiken. Toch heb ik dit haar nooit kwalijk genomen, want het was voor mij de start van een prachtige hobby waar ik nog altijd volop mee bezig ben. Maar toch moet je er altijd weer aan terugdenken.
Ook gisteren weer op de vierde Achterhoekse weerdag in Silvolde waar je dan allerlei mensen ontmoet uit verschillende delen van ons land. Je komt dan nogal eens weergeÔnteresseerden tegen met hun gezin waarvan je de vader als student al eens heb ontmoet. Na elkaar twintig jaar of nog langer worden er dan prachtige herinneringen teruggehaald. Als je daar zo rondloopt tussen al die jonge mensen kijk je toch verbaast in het rond en je vraagt je af of sommigen wel even goed naar de weerberichten hadden geluisterd. Want een enkeling liep daar zelfs rond alsof het wel 30 graden was. In een T-shirt en een dun kort broekje. Want het waaide bij Gerrit Vossers op de vlakte flink.
Op de deel bij Gerrit heb ik met de kraag op naar een van de fraaie presentaties zitten kijken. Al met al een bijzonder weerdag daar op het Achterhoekse platteland.

Vandaag 10 mei de start van de vijfdaagse IJsheiligen periode. De laatste jaren komen ze door de klimaatverandering een beetje in het vergeethoekje terecht. De laatste keer dat het op het platteland iets heeft gevroren was in 2005 Niet veel -0.7 graden. De koudste 10 mei die hier in de computerstaat was toch wel een verrassing deze bedroeg -0.7 graden in 1920 Hier zetten we dan even de warmste tiende mei van 1998 met 30.3 graden tegenover.
Vandaag een prachtig droog Moederdagweer met vooral vanmorgen veel zon. De temperatuur kan vanmiddag in de bebouwde kommen op lopen richting 20 graden. Ook morgen blijft het droog maar door een opstekende noordoostenwind zou het iets frisser aan kunnen voelen.
Tot morgen, Johan Effing

Klik hier voor enkele plaatjes die ik gisteren in Silvolde heb gemaakt.

Hier is een bestand op te vragen van het Moederdag weer vanaf 1970


Ook Gert Jan Fokke die al jaren met de instrumenten van het VWK door het land trekt was op de Achterhoekse weerdag aanwezig.

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

 

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl