Weercijfers van Zondag 17 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-05-17  
 18.7  
 11.2  
 10.6  
 13.9  
 9.5  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 1.9
 helder
 11
 SSW
 1012
 1012
 51

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aanvankelijk nog regen. Later op de dag droog met wat zon.

Losser 17 Mei 2009 08.17 uur.

Vanmorgen voor ik aan dit praatje begon heb maar eens eerst goed over alle verwachtingsites met weerkaarten bezocht om me toch een beetje een beeld te kunnen vormen wat er vandaag deze week en de laatste deel van mei op ons afkomt. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het schrale zonnige weer voorlopig niet terugkeert. Hier hield ik in eerdere weerpraatjes wel een beetje rekening mee kijkend naar de zomerverwachtingen die door verschillende weerbureaus op het Internet zijn gezet. Want grote zomers zoals die van 1947 1959 en 1976 en 2003 die zijn allemaal al in de tweede helft van mei begonnen. Wat ik vanmorgen heb gezien dat we voorlopig een periode met wisselvallig voor voorzomerweer tegemoet. Er zijn zelfs berekeningen die de laatste dagen van mei ronduit koel laten gaan verlopen.

Gisterenmiddag tijdens de weerbriefing voorafgegaan aan de VWK bijeenkomst in de Bilt heb ik niet goed opgelet of er ook melding is gemaakt of er ook zware buien die op komst waren. Dit kan ik mei niet goed meer herinneren, maar er zijn gisterenavond toch enkele zware buien met onweer in het westen van het land gevallen. Op sommige amateurstations moet zelfs 30 mm naar beneden zijn gekomen met wateroverlast volgens meldingen op het weerwoord forum. 
Vanmorgen intensieve regen door een front dat op de scheiding van de warme lucht in het oosten naar het noordoosten trekt. Vanmiddag wordt het droog maar de temperatuur blijft met 17 graden bijna aan de koele kant. In het midden van de week gaan de temperaturen tijdelijk flink omhoog. Maar deze temperatuur stijging gaat op Hemelvaart waarschijnlijk gepaard met onweer.
Gistermiddag zijn er drie nieuwe bestuursleden van VWK gekozen waaronder een nieuwe voorzitter. Heb er een heel goede indruk van over gehouden. Er zou daardoor wel eens een frisse wind binnen het VWK gaan waaien. Hierover zal vandaag op de site van het VWK wel het een en ander zijn te lezen zijn.

Klik hier voor het weer in Rotterdam waar het waarschijnlijk ook niet helemaal droog blijft.

  Tsunami’s niet alléén door zeebeving

  Minder zeespiegelstijging dan verwacht

Tot morgen, Johan Effing 


Tonny Morsink die gistermiddag een aantal van zijn mooiste plaatjes heeft laten zien poseerde voor de aanvang van de VWK bijeenkomst naast de stoel van Buys Ballot even voor de camera. Buys Ballot was de stichter van het KNMI in 1848

Meteogram voor Losser 
Vakantie weerwegwijzer voor Losser
Weersvooruitzichten voor Losser (Weeronline)
Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)
14 daagse weersverwachting Enschede   (site buienradar)
Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)
Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste uren temperatuur verloop in Nederland. Buienradar  
Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   


Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Deutsche Wetter Fernsehen.
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zevendagenverwachting voor Losser en omgeving

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in Tsjechië?
www.berg-poort.nl