Weercijfers van Dinsdag 19 Mei 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-05-19  
 21.4  
 8.3  
 4.7  
 14.8  
 droog  
 8  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 11
 SSW
 1022
 1019
 37
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Kleine kans op een bui en normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Losser 19 Mei 2009 08.28 uur.

Tussen de gemeten waarden van weerstation Losser en Vliegbasis Twente zit tot nu toe in mei maar enkele tienden van graden verschil. Ook valt het op dat het langjarig gemiddelde tot nu toen maar enkele graden boven normaal ligt. Dit is waarschijnlijk het gevolg dat er deze maand nog geen echte windstille dagen en nachten zijn voorgekomen. Op weerstation Losser bedroeg het gemiddelde tot gisteren 12.8 graden en op de Vliegbasis 12.7 graden. Normaal voor de hele maand mei is dat 12.6 graden.
Echt mooi voorzomerweer weer met temperaturen boven de 25 graden daar lijkt de natuur ook dit jaar in mei niet voor in te zijn. Daarom heb ik vanmorgen even gekeken of ik ook een vroege hittegolven kon vinden die in de tweede helft van mei zijn begonnen. Deze zijn op een hand te tellen. De laatste keer dat een hittegolf begon in mei was in 1947. Deze begon op 30 mei. In 1922 begon een hittegolf in mei op de 22e en eentje is er begonnen op 29 mei 1902
Mijn ervaring over de laatste jaren is, dat in de eerste helft van mei globaal gezien er meer warmte is voorgekomen dan een de tweede helft van mei. Het is net of het weer in de tweede helft van mei vaak in een kleine dip terecht komt. Nog heel vaak moet ik terugdenken aan het prachtige weer tijdens de vuurwerk ramp in Enschede in 2000
Enkele dagen gelden was er een model het ECWMF waar de meeste Europese weerdiensten in Europa mee werkten, dat er van uit ging, dat we met Hemelvaart wel eens een zomerse dag konden krijgen. Maar dit lijkt nu niet meer door te gaan. Het Amerikaanse model waar ik meestal naar kijk, wat een iets gemakkelijker overzicht geeft, had het dit keer bij het rechte eind met temperaturen van iets boven de 20 graden op donderdag. 
Wij blijven voorlopig en misschien wel de heel de rest van de meimaand onder een meest zuidwestelijke stroming liggen omdat de luchtdruk voorlopig laag blijft ten westen van ons. Volgende week zou deze stroming wel eens iets meer westelijk kunnen worden waardoor de temperatuur best nog wel eens enkele graden omlaag zou kunnen gaan. 
Vandaag en morgen lijkt het meest droog te blijven. Donderdag en vrijdag iets grotere neerslagkansen maar echte regendagen zijn er niet op komst. Tot morgen, Johan EffingVakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl