Weercijfers van Maandag 20 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-07-20  
 20.8  
 10.3  
 8.4  
 16.2  
 3.2  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 6.8
 helder
 11
 zzw
 1013
 1016
 54

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ook vandaag matig zomerweer met vanmorgen enkele buien. Vanmiddag beter. Morgen en woensdag iets hogere temperatuur gevolgd door onweer.

Losser 20 Juli 2009 08.11 uur.

Sommige weer computers blijven voor deze week met veel mm strooien. Ook gisteren weer een berekening dat er hier deze week 70 tot 80 mm naar beneden zou komen. Enkele uren later kwam er een prognose uit de bus die de helft nog niet haalde. De praktijk is, dat het allemaal nog wel mee valt met de neerslag in deze wisselvallige periode. 
Gisteravond hier plotseling een heel korte maar stevige bui. Het begint heel hard te regenen maar even later is het alweer droog. Typisch van dat Hondsdagen weer. Veertien dagen achtereen waait nu de wind al uit het zuidwesten. In deze periode is hier zon 60 tot 70 mm neerslag naar beneden gekomen. Tot gisteren waren er zelfs nog plekken in Nederland waar het nog steeds te droog is. Dit komt door het buiige karakter van het weer. En deze week zal het niet anders zijn. Vandaag sluiten we de tweede decade van deze maand alweer al af. Tot vandaag is er in deze decade een 35 mm naar beneden gekomen. Echt veel is dit niet als we dit vergelijken met sommige andere jaren bij het begin van de Hondsdagen. Dit cijfer valt in het niet bij 1956 bijna 120 mm of in 1980 toen er 115 mm naar beneden kwam. 
Ook vanmorgen was er nog geen omslag naar een stabielere periode de weerkaarten te vinden. Op alle kaarten zie we een lagedrukgebied in de buurt van de Britse eilanden dat iedere keer wordt geactiveerd door nieuwe depressies. Deze week lijkt het geheel zich iets naar het noordoosten te verplaatsen. Na woensdag lijken we dan wat iets langer in de koele lucht terecht te komen. 
Het is eigenlijk een klassieke situatie voor een matige zomer. Wil je als vakantieganger verzekerd zijn van mooi zonnig en warm zomerweer dat moet je ver naar het zuiden gaan. Naar de zuidkust van Frankrijk. Ten zuiden van het Alpenmassief. Ook hogerop in Europa is de zomer deze week in mineur. De temperatuur komt daar maar net boven tien graden uit. Op dit kaartje is mooi te zien waar nu de warmte zit. Tot morgen, Johan Effing

Welke wetenschappers hier aan het werk zijn dat weet ik niet toch iedere keer weer wat nieuws

Het opruimen van grote hopen hagel in Tirol  Bron: Site Jan Visser

Die Katastrophe von Nachterstedt (Sachsen-Anhalt) Bron: Erik Effing

Klik hier op het tijdelijke weblog dat Mariette Effing deze week gaat verzorgen tijdens het festival 17 tot 26 juli 2009 EUROPA CANTAT in Utrecht.

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotos over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in Tsjechi?
www.berg-poort.nl