Weercijfers van Vrijdag 11 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-09-11  
 19.6  
 4.8  
 1.7  
 12.6  
 droog  
 4  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 10
 N
 1035
 1032
 58
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Droog en flinke perioden met zon en gematigde temperaturen voor de tijd van het jaar.

Losser 11 September 2009 08.10 uur.

In de van oorsprong koude lucht is de afgelopen nacht de temperatuur flink onderuit gegaan. Op de Vliegbasis Twente daalde de temperatuur vanmorgen tegen zes uur tot onder de 5 graden en aan de grond kwam de temperatuur al dicht bij het vriespunt uit. Als ik de registratie goed heb afgelezen zelfs 1.7 graden boven het vriespunt Hoewel het gisteren prima weer was bleef de temperatuur ook al iets achter en haalde de 20 graden op het platteland net niet. De bewolking was hier langs de oostgrens erg hardnekkig en daardoor kon de zon haar verwarmende invloed niet optimaal doen gelden.
Koude nachten komen in deze tijd van het jaar wel vaker voor. Zo daalde in de ochtend van 20 september 1965 de temperatuur tot -3.5 graden onder het vriespunt. In de jaren tachtig toen ik als fanatieke weeramateur nog een nachtvorst thermometer ergens in het buitengebied van Losser had opgesteld en er in september voor het eerst in een najaar een temperatuur van iets beneden nul kon aflezen zijn de rillingen wel eens over mijn lijf gelopen. Want de eerste grondvorst in het najaar was toch wel iets bijzonders. Verleden jaar kwam het in september het op de Vliegbasis zelfs op 7 dagen tot wat lichte grondvorst.
Als je, zoals vanmorgen in het archief van de september maanden aan het bladeren bent kom je ook nog wel eens een fout tegen. Zo kwam ik er vanmorgen achter dat ik de grasminima van 2006 niet had ingevoerd. Dit moet dus vandaag maar eens snel worden aangepast.
In de luchtdrukverdeling en in het weer verandert de komende dagen niet veel. Op onze breedte graad blijft het naar droogte neigende weer met gematigde temperaturen voor september gewoon doorgaan. Terwijl het in het Middellandse Zeegebied en de landen er om heen het onafgebroken onrustig blijft. Hier zullen we de komende dagen nog wel berichten over horen of lezen als er in sommige vakantiegebieden meer regen valt dan normaal.
Wij kunnen in ons eigen land, de komende dagen uit de wind en in de zon van een lekker september zonnetje genieten. Tot morgen, Johan Effing

  Geschiedenis van het weerbericht  (bron: vpro)

  Neerslag laatste 24 uur Middellandse Zeegebied

  Leuk staatje temperatuur records Duitsland

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl