Weercijfers van Maandag 14 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-09-14  
 18.7  
 10.6  
 8.8  
 14.5  
 0.9  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 3
 helder
 13
 N
 1021
 1020
 62

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aanvankelijk nog wat zon. Vanmiddag kans op een bui. Maxima tot 20 graden.

Losser 14 September 2009 07.50 uur.

Een verdwaalde hoeveelheid kou in de bovenlucht komt (koudeput) vandaag dichterbij. Waar deze vandaan komt dat weet ik niet precies. Deze kan uit het Middellandse gebied zijn gekomen. Maar zou ook met een grote boog om het hogedrukgebied heen naar ons toe kunnen komen. Een ontwikkeling die je niet zo vaak op de je niet zo vaak ziet op de weerkaarten. Het zorgt vandaag en morgen bij ons eindelijk voor toenemende regenkansen. Vooral het zuidelijke deel van ons land kan volgens de berekeningen op de kaarten zoals die ik vanmorgen heb gezien hiermee te maken krijgen. In de winter zou een dergelijk ontwikkeling gepaard kunnen gaan met een flink pak sneeuw. Maar zover is het nog lang niet. Als deze storing is weggetrokken gaat de luchtdruk weer omhoog draait de wind meer naar het oosten en kan ons wat warmere lucht bereiken. Er is dus voor de tweede helft van de week een belangrijke weersverbetering op komst.
Met gemengde gevoelens heb ik vanmorgen naar de streek ten zuiden van de Italiaanse Alpen zitten kijken. Een bijzonder actief onweerscomplex ligt daar aan de voet van het Alpenmassief. Zolang en in de huidige luchtdruk verdeling geen verandering komt blijft het Middellandse zeegebied voorlopig het toneel van zeer zware onweersbuien.
De weerkaarten van vanmorgen zagen er voor onze omgeving fantastisch uit. Hogedrukgebieden zouden volgens deze kaarten tot aan eind september hier heer een meester blijven in de atmosfeer. Er waren zelfs enkele bij die in de middag de temperaturen laten oplopen tot 25 graden. We wachten af hoe zich dit allemaal verder ontwikkeld. Toch weer leuke berichten op een maandagmorgen.
Gistermiddag was het dan eindelijk zover. Ben met de weercomputer en het weerstation van de kelder naar de geheel opgefriste weerkamer verhuist. Gelukkig had ik alles snel weer aan de praat.
Nu heb ik weer een mooi uitzicht wat er zich in de natuur afspeelt. Wat ik allemaal met de schijfjes moet doen waar allerlei oude back-ups op staan dat weet ik nog niet. Want nu staat alles op enkele USB sticks. Zo probeer ik ook een beetje met de tijd mee te gaan al snelt me die toch ver vooruit. Een troost het weer veranderd in grote lijnen niet zo snel als de techniek. Tot morgen, Johan Effing

Foto site Tinus Beckers Lichtenvoorde

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Buienradar Weeroline    Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl