Weercijfers van Zaterdag 19 September 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-09-19  
 25  
 10.2  
 6.9  
 16.7  
 droog  
 8.9  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 5
 ESE
 1016
 1015
 48
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Nog enkele fraaie na zomerdagen. Volgende week iets minder warm maar ook dan meest droog.

Losser 19 September 2009 08.13 uur.

Gisteren steeg de middagtemperatuur weer eens tot boven 20 graden. Dit betekende de 103e warme dag van dit jaar. Volgens een berekening van de software staat het warmtegetal tot gisteren en vergelijking met andere jaren nu op een 39e plaats. Dat betekend dat er 39 jaren tot gisteren met een hoger warmtegetal zijn geweest. Wie de moeite neemt op deze link te klikken die kan zien dat de grote zomers zoals die van 1947 of 2006 een veel hoger warmtegetal hebben gescoord. Deze grote zomers gingen meestal gepaard met langdurige droogte perioden en gemiddeld zeer hoge temperaturen. De gewassen bleven in die zomers sterk achter in de groei.
De afgelopen zomer is wel een van de groeizaamste is geweest die wij hier langs de oostgrens ooit hebben meegemaakt. Ik volg dit nu al jarenlang, maar de opbrengsten zijn nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Op tijd flink wat regen en gemiddeld hoge temperaturen. Met cijfers kan ik dit niet aantonen. Maar mijn ervaringen bevestigen het wel. Het heeft misschien heeft het wel iets te maken hebben met de klimaatverandering. Want zulke zomers kan ik me van vroeger niet herinneren.
Mocht jullie deze getallen niet interesseren dan gaan we maar snel over naar het huidige weer dat er voor dit weekend bijzonder goed uitziet. Op beide dagen ruim boven 20 graden. Of we er ook nog een zomerse dag er aan vast kunnen knopen dat weet ik niet. In de bebouwde kom is de kans hierop vandaag het grootst. Echt actief weer komt er voorlopig niet op ons af te komen. Na het wegtrekken van het hoog dat ons dit fraaie na zomertje bezorgd wordt de rol over genomen door een ander hogedrukgebied ten zuidwesten van ons. Door de westelijke stroming die er dan op gang komt gaan de temperatuur iets naar beneden. Tussen beide hogedrukgebieden in zou er een lichte kunnen gaan vallen. Maar veel mm zal dit niet opleveren.
Vanmorgen was er op de webcams van noord Finland voor het eerst dit najaar wat rijp te zien. Op enkele plekken heeft het daar de afgelopen nacht iets gevroren. 
Het is misschien leuk om te weten dat in een ver verleden op 19 september 1898 de temperatuur al eens is opgelopen naar 28.8 graden.
Tot morgen, Johan Effing  

Komen er nu pluimen aan het riet , bedenk het is nazomer en geniet.

Computerkaarten voor de vakman!! (weeronline)       

Al erg koud

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl