Weercijfers van Zondag 01 November 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-11-01  
 14.2  
 8.6  
 8.5  
 11.6  
 5.4  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.1
 helder
 14
 S
 1015
 1001
 78

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Nog tot in de tweede helft van de middag droog en vrij zacht. Daarna regenachtig met flink wat wind.

Losser 1 November 2009 08.13 uur.

Vandaag staat november de slachtmaand alweer op kalender. In de volksweerkunde wordt dit ook wel eens de slachtmaand genoemd. De zon schijnt steeds minder. De depressies komen dichterbij waarbij het kan gaan stormen. Bij RTV Oost waarr veel aandacht is voor allerlei gebeurtenissen in de jaren zeventig springt er voor mij deze weergebeurtenis nog altijd ver boven uit. Het was een van de zwaarste stormen uit de 20e eeuw. Die van 13 november 1972 toen de windmeter op de Vliegbasis stuk waaide. De wind raasde geruime tijd met stoten van meer dan 120 a 130 km per uur over het Twentse land. Grote vernielingen achterlatend aan de natuur en gebouwen. Er vielen verscheidende slachtoffers. In Noord West Duitsland werden hele bossen weggevaagd. Deze week nog had ik nog iemand van een verzekering op bezoek die ik wat vertelde over de schade die deze storm heeft aangericht. Hij bleek er nog nooit iets van gehoord te hebben. Als ik verzekeringsagent zou zijn zou ik dit altijd aan de klanten gaan vertellen. Van wat er zou kunnen gebeuren. Mijn werkplek was toen in De Lutte. Normaal drie minuten rijden. Pas ver na de middag arriveerde ik op de bouw. Door de ramen aan de woningen waar ik toen aan het werk was kon ik niet meer naar buiten kijken ze waren bedekt met een dikke laag modder. Het is en blijft mij voor de grootste weergebeurtenis die een geweldige indruk op mij heeft achtergelaten. Als ik een depressie op de kaarten zie waarvan de isobaren dicht bij elkaar liggen moet ik altijd weer aan deze weergebeurtenis op die bewuste maandag ochtend terugdenken.
Gisteren eventjes met het oktober overzicht bezig geweest. Door de toch wat tegenvallende temperaturen werd het langjarig gemiddelde van 9.8 graden niet gehaald en bleef op 9.4 graden steken. (Vliegbasis Twente) De neerslag haalde het langjarig gemiddelde van 64.2 mm wel en kwam uit op 78.4 mm Over de eerste tien maanden is nu 655 mm naar beneden gekomen. Normaal is dit 682 mm We zitten dus nog steeds met een neerslag tekort. Misschien dat november er iets aan kan veranderen want op de kaarten waren vanmorgen veel depressies te zien in het Noordzee gebied.
Een eerste neerslaggebied bereikt ons in de tweede helft van de middag met een toeneming van de wind. November gaat dus meteen zijn visite kaartje afgeven.
Van Bert de Jonge van het Sakhalin eiland ontving in vanmorgen het bericht dat het daar alweer 15 graden had gevroren. En dat de hemel er kraakhelder uitzag. Voor de winterliefhebber een weertype om van te dromen. Tot morgen, Johan Effing

Wat gebeurd er bij een temperatuurstijging van vier graden?  (NRC)

Volg hier de berichten van de Russische weerdienst hoe Koning Winter van west naar oost dit geweldige land in zijn greep krijgt.

Grillige bliksems nader verlaard. (Bron: Kennislink)

Bergpassen - winterafsluitingen en wegomstandigheden

Wilt U weten welke vliegtuigen er boven Nederland vliegen? Klik dan hier!!  

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl