Weercijfers van Vrijdag 18 December 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):
Sneeuwdek 19 uur (mm):

 2009-12-18  
 -1.4  
 -10.4  
 -11.4  
 -4.1  
 sneeuw  
 2  
 2  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 0.5
 helder
 13
 N
 1013
 1010
 76
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aanhoudend winterweer met in nachten en ochtenden als het opklaart misschien wel strenge vorst. Vanavond vannacht kans op wat sneeuw.

Losser 18 December 2009 08.34 uur.

Klik hier voor de actuele weergegevens uit Losser

Wat mij vanmorgen het meeste opviel bij het rondje langs de weerkaarten waar je mooi de trend op af kunt lezen voor de lange termijn, dat de laatste vijf dagen van dit jaar de op de site van de vakantie weerwegwijzer voor Losser de temperatuur laat oplopen tot tien graden boven het vriespunt. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat in deze tijd van het jaar waar het model de wind op bijna alle dagen uit het zuiden laat waaien dit heeft berekend. Ik denk dan ook dat het vandaag wel weer naar beneden wordt bijgesteld. Door de programmeurs zal aan zulke berekeningen nog heel wat moeten worden gesleuteld. Want als de kou in deze tijd van het jaar Europa eenmaal in zijn greep heeft zo is de ervaring, dat een overgang naar zachter weer altijd bijzonder stroperig verloopt.
Zo als het er nu voorstaat, is deze vorstperiode nog lang niet ten einde. Terwijl het dieptepunt van deze winterse periode nog moet beginnen zien we op lange termijn zachte luchtstromingen dus al weer bezit nemen van ons gebied. Hierdoor verdwijnt veel romantiek voor de winterliefhebbers.
Nu even over naar het weer op de korte termijn. Daar zien we in de bovenlucht een heel zwak warmtefront met wat sneeuw vanuit het oosten op ons af komen waardoor de ijzige kou in de in de hogere etages van de atmosfeer iets afneemt. Achter deze storing breidden opklaringen zich over ons land uit en daardoor gaan we voorlopig misschien wel de koudste dagen van deze winter tegemoet. Mochten we enkele nachten met weinig bewolking tegemoet gaan dan kan het in de lange december nachten bijzonder sterk afkoelen.
De zware sneeuw in sommige delen van het land gisteren toont weer eens aan hoe kwetsbaar onze samenleving is geworden. Sommige weeramateurs in het noorden van het land vroegen zich af waarom, als daar 60 cm sneeuw is gevallen, er geen weeralarm is afgegeven. De weersituatie van gisteren heeft blijkbaar nog niet voldaan aan de richtlijnen die men hanteert voor een weeralarm.
Wat er zou zijn gebeurd al deze 60 cm in de Randstad naar beneden zou zijn gekomen dat laat ik aan jullie eigen fantasie over. Misschien dat er nog een weeralarm in de koker zit nu het na het weekend flink gaat kwakkelen. Misschien haalt de dikke sneeuwlaag in het noorden de Kerst wel. Ook bestaat de kans het volgende week  nog meer sneeuw gaat vallen en het ook nog wel eens zou kunnen gaan ijzelen. Want in de EPS pluim zijn aanvankelijk opvallend veel sneeuw lijnen te zien. ( figuur rechts onder) Tot morgen, Johan Effing

Noordenwind met volle maan , kondigt een strenge winter aan.

Bel van warme lucht boven het laagland van SiberiŽ (animatie)

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations (Kijk hierbij eens naar het aantal mm)

De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit!!De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit

Groot artikel over klimaat verandering op Kennislink

Weer webcam Novosibirsk (rusl.) Hier kun je zien hoe de Russen van de winter genieten!!

Klik hier voor het weer van februari 1956

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl