Weercijfers van Zaterdag 19 December 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2009-12-19  
 -7.5  
 -16.3  
 -18.5  
 -10.3  
 0.9  
 sneeuw  
 3  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 2
 3.8
 helder
 7
 SW
 1012
 1010
 62

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Zeer koude zaterdag. Komende nacht afhankelijk van de bewolking opnieuw matige tot strenge vorst. Morgen kans op sneeuw.

Losser 19 December 2009 09.04 uur.

Klik hier voor de actuele weergegevens uit Losser

Het komt niet zo vaak voor in ons land dat het in deze tijd van het jaar zo hard vriest als vanmorgen. Op vliegveld Delen op de Veluwe vroor het vanmorgen zelfs -17.3 en op klomphoogte -19.2 graden. In Twente vroor het iets minder streng. Om 7 uur vanmorgen bijna 15 graden en aan de grond bijna 18 graden. Zeer strenge vorst dus. In Losser gaf de elektronische thermometer bij Paul Scholten -14.7 en op mijn station -13.3 graden. De komende uren zou de temperatuur nog iets omlaag kunnen gaan. Wie de gang van de temperatuur op de Vliegbasis Twente eens wil bekijken die kan hier klikken.
Het zou tot het middaguur wel eens streng kunnen blijven vriezen. Bij deze extreem lage temperaturen deed zich vroeger het vervelende verschijnsel voor dat ook de pekel bevroor. Of het nu al zover is dat men met een ander mengsel strooit dat bij zeer strenge vorst niet bevriest dat weet ik niet. Hier zullen vandaag nog wel enkele reacties op binnen komen. Vanmorgen blijft het aanvankelijk nog streng vriezen. Of de temperatuur vanmiddag de -5 graden haalt moeten we afwachten.
Morgen krijgt het winterweer een ander gezicht. Er gaat dan sneeuw vallen maar de vorst wordt dan geleidelijk minder. De berekeningen gaan volgens het KNMI uit van 5 tot 10 cm . De site van Kachelman berekend voor het Nederland Duitse grensgebied in onze streek maar enkele centimeters waarbij er een zeer koude zuidenwind gaat opsteken. Of het sneeuwdekje dat zich dan vormt het zal uithouden tot de Kerst is nog een groot vraagteken. Want voor een witte Kerst moet het aardoppervlak voor meer dan 50% met sneeuw bedekt zijn. We zien voor de kerst in de middagen de temperatuur af en toe boven nul uit komen. In de nachten blijft het dan enkele graden vriezen. De verwachtingen na vandaag tot de Kerst zijn heel moeilijk in te schatten. Het kan vriezen of dooien.
Dat de klimaattop in Kopenhagen is mislukt is geen verrassing. Er werd daar hoofdzakelijk alleen maar over geld gesproken. Gisteravond laat toen we terug kwamen van de bijzonder leuke avond die de weerwaarnemers van RTV Oost kregen aangeboden in Zwolle en de strenge vorst tegemoet reden hebben we het er nog even over gehad. Dat de overgang naar een iets warmer klimaat heel veel voordelen voor ons heeft. Er hoeft minder te worden gestookt. Het oogstseizoen is nu al bijna een maand langer geworden. In de zomer is het warmer en schijnt de zon meer. Er wordt hier zelfs wijn verbouwd. Eigenlijk te veel om op te noemen. Er zijn voorlopig voor ons land meer voordelen dan nadelen. We kunnen er toch niet veel aan veranderen. Met die hele droge en hete zomers zal het in ons land zoín vaart niet lopen. Fijne dag en tot morgen.

Noordenwind met volle maan , kondigt een strenge winter aan.

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  

De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit!!De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit

Groot artikel over klimaat verandering op Kennislink

Weer webcam Novosibirsk (rusl.) Hier kun je zien hoe de Russen van de winter genieten!!


In deze nacht had het bijna 22 graden gevroren en tien cm boven de sneeuw 28.5 graad.

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl