Weercijfers van Zondag 20 December 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2009-12-20  
 -0.4  
 -8  
 -8  
 -4.2  
 4  
 sneeuw  
 3  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 6
 zonloos
 14
 S
 1004
 994
 88
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ouderwetse sneeuwjacht met temperaturen aanvankelijk ver onder het vriespunt. Later iets minder koud.

Losser 20 December 2009 09.14 uur.

Na alle warmte records van de laatste jaren heeft de natuur voor een daverende verrassing gezorgd. Samen met Jan Visser kwamen we er achter dat het gistermorgen in december sinds het begin van de waarnemingen in 1951 op de Vliegbasis Twente nog nooit zo koud is geweest. De temperatuur is daar rond half acht onderuit gegaan naar -16.1 graden. (De vier jaren die er boven staan zijn afkomstig van de oude reeks van Winterswijk) Wie had ooit gedacht dat dit precies zou gebeuren op de dag dat de klimaatconferentie in Kopenhagen mislukte. Zo zie je maar weer dat het toch weer iets doet waar je helemaal niet aan denkt.

Vanmorgen ben ik overal weer eens doorheen geslapen. Vroeger gebeurde dit niet. Dan was je opgewonden als er sneeuw op komst was. Dan ging je geregeld kijken of het al sneeuwde. Ook heb ik wel eens een fikse verkoudheid op gelopen als er een kouinval bezig was over het land te trekken. Je maakte dan veel vaker als normaal de gang naar de weerhut. Toen waren er nog geen elektronische thermometers met een sensor ergens in de tuin.
Dat deze sensoren van de elektronische thermometers niet altijd goed werken nadat er natte sneeuw of ijzel aan is vast gevroren daar zijn hier gisteren vage berichten over langs gekomen. Er was zelfs een bericht bij dat het treinverkeer in de kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland hierdoor misschien is uitgevallen. Vooral de meting op 10 cm boven het gras wil hierdoor nog wel eens beÔnvloed worden als de sensor onder de stuifsneeuw verdwijnt. Dit wil vooral op de onbemande weerstations nog wel eens een probleem te zijn.
Ondertussen lijkt deze Groenlandwinter een  heel lange adem te krijgen. Door een beresterk hogedruk boven het grootste eiland van onze aardbol stroomt steeds zeer koude luchtnaar het Noordzee gebied. Waardoor er allerlei storingen ontstaan die de verwachtingen op de middellange termijn bijna onvoorspelbaar maken.
Het is me nog niet gelukt het weerscherm aan de praat te krijgen. Had het graag zelf gedaan maar ik heb de ontbrekende schakel tussen de links nog niet gevonden. Straks komt de webmaster even langs om me hierbij even een handje te helpen. Tot morgen, Johan Effing

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  

De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit!!De berekende dikte van het ijs door het KNMI ziet er goed uit

Groot artikel over klimaat verandering op Kennislink

Weer webcam Novosibirsk (rusl.) Hier kun je zien hoe de Russen van de winter genieten!!

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl