Weercijfers van Zondag 10 Januari 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2010-01-10  
 -0.3  
 -1.4  
 -1.3  
 -0.9  
 2.1  
 sneeuw  
 11  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 10
 0.3
 helder
 9
 ono
 1014
 1016
 85

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Nu en dan nog wat neerslag meest sneeuw en een verder afnemende noordooster.

Losser 10 Januari 2010 08.50 uur.

Nog steeds is er voor het noorden van het land een weeralarm van kracht. Want op dit moment is te zien dat in verschillende delen van het land de temperatuur tot dicht bij het vriespunt is opgelopen. En dat de neerslag dan ook in de vorm van motregen naar beneden zou kunnen komen. Dan kan het gaan ijzelen een fenomeen in de natuur dat bijna in elke winter wel een keer voorkomt. De beruchtste ijzel situatie deed zich voor begin maart 1987 toen het in een stook over het noorden van het land bijna een dag en nacht gewoon regende ( 40 mm ?) bij een temperatuur van enkele graden onder nul en een harde oostenwind. Over deze ijzelramp is later zelfs een fotoboek uitgegeven. Op het internet zijn tientallen paginaís te vinden over deze ijzelramp. Maar een echte mooie foto reportage heb ik vanmorgen niet zo snel kunnen vinden. Twente bleef er toen net buiten de ijzelzone.

Gisteren is er opnieuw flink wat sneeuw 4a 5 cm naar beneden gekomen. Het sneeuwdek is hier nu weer 10 a 12 cm dik. We kunnen dus voor de tweede maal op een zondagmorgen achtereen de stoep gaan vegen waar JP gisteren om heeft gevraagd. We hebben er alle tijd voor want de traditionele buiten sporten zijn natuurlijk allemaal afgelast.

Hoe gaat het nu verder met het weer. Een echte dooi is er voorlopig niet op komst. Sommige berekeningen wijzen wel in deze richting. Zoals de vakantie site de weer wegwijzer die er een berekening van Weeronline op heeft staan. Deze berekend dat de maxima in de week van 20 januari de temperatuur zelfs kunnen oplopen naar zes graden. Dit zijn voor die mensen die een hekel hebben aan winterweer hoopgevende berekeningen. Of het ook uitkomt ik weet het niet. In elke lange strenge winters zijn in het verleden zijn wel enkele dagen met dooi voorgekomen. Voorlopig blijft het beresterke hoog dat wortels heeft uit Groenland boven noord Europa heer en meesten in de atmosfeer. We mogen van geluk spreken dat op het vasteland niet veel strenge kou aanwezig is. Ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als het streng vriest bij een oostenwind als dan de stroom enkele uren uitvalt. Zoals dat gisteravond dat ook ergens in het westen van het land is gebeurd.

Het Hellmann getal is gisteren opgelopen naar 67 punten en staat in vergelijking met andere winters nog maar op een 25e plaats. Er zijn dus heel wat winters geweest die tot gisteren veel een veel kouder zijn geweest. Wie van spelen met cijfers houdt die kan op deze pagina tal van vergelijkingen maken door in de donkerbruine blokjes te klikken om het een en ander met elkaar te vergelijken. Hier laat ik het vandaag bij. Een fijne zondag en tot morgen. Johan Effing

Hier nog een link naar winterse kunst

Waar zijn de natuur ijsbanen open? (Bron:Schaatskaart)

Verwachte ijsdikte midden Nederland (Bron: KNMI)

Foto reportage: Losser onder de sneeuw op een rustige zondagmiddag.

Verzameling nieuws over het actuele winterweer

Actuele sneeuwhoogten in Nederland

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  er

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl