Weercijfers van Donderdag 13 Mei 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2010-05-13  
 9.2  
 4.7  
 2  
 7.3  
 0.2  
 regen  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 zonloos
 6
 N
 1011
 1012
 73
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ook vandaag lijkt de zon het moeilijk te krijgen, maar het blijft meest droog.

Losser 13 Mei 2010 08.07 uur.

Vandaag is het alweer 10 jaar geleden dat zich in Enschede de dramatische vuurwerkramp voltrok. Het weer stond toen helemaal haaks op de kille vochtige periode die we nu beleven. Tien jaar geleden steeg de temperatuur smiddags naar ruim 24 graden en de luchtvochtigheid daalde naar 24% en de zon scheen op die zaterdag middag bijna 14 uur. De dagen na de ramp werd het smiddag bijna 30 graden. Dit zijn dan temperaturen die op het platteland zijn gemeten. In de bebouwde kom werd het nog warmer. Hier is de registratie te zien van de meimaand van weerstation Losser. Als we naar deze cijfers kijken is duidelijk te zien dat het toen in de bebouwde kommen begin mei al tot een hittegolf is gekomen. Want het kwam toen tot 12 zomerse dagen en 14 15 en 16 mei steeg het kwik zelfs tot boven 30 graden. Ik vraag me dan ook nog steeds af als we toen zulk weer hadden gehad als dit jaar of er dan wel iets gebeurd zou zijn. Klik hier voor de pagina van het weer rond de vuurwerkramp die ik toen heb gemaakt.

Vanmorgen heb ik een schermafdruk gemaakt hoe deze meimaand er tot nu voor staat ten opzichte van andere meimaanden. De maand staat op een trieste de laatste plaats. Hieraan kan natuurlijk in de rest van de maand nog heel veel veranderen. Maar het geeft toch wel aan dat mei tot nu toe wel heel bijzonder verloopt. Maar na een rondgang langs de weerkaarten begint het er toch op te lijken dat we in de laatste decade van mei meer hogedruk invloed zullen krijgen. Dan zou de sterke meizon toch wel de Noordzee bewolking kunnen wegbranden die vandaag de zon het grootse gedeelte van de dag gaat afschermen.

Gisteren nog even gezocht of het maximum van gister ook een record voor mei was geworden. Maar ik kwam nog lagere maxima tegen voor mei. Zo kwam op 6 mei 1974 de middag temperatuur niet hoger dan 5.1 graden en viel er sneeuw. Record lage maxima voor de tijd van het jaar lijken er door de klimaatverandering van de laatste jaren niet meer voor te komen.

Al ruim 9 jaar ben ik in het bezit van een digitale camera. Het was me tot gistermiddag nog niet gelukt door meivorst aangetaste jonge aardappelplanten te fotograferen. Gisteren lukte dat wel. Zie de bruine randen van de aardappelstronk. Tot morgen, Johan Effing

Wereldkampioenschappen klootschieten 2010

Zeldzame foto's uit Rusland tijdens de 2e wereldoorlog  (Google translate activeren)

Neerslag Alpengebied en Adriatische kust (Bron: Orgimet Spanje)

 

Duidelijke webcam beelden IJslandse vulkaan

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.


Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl