Weercijfers van Zaterdag 15 Mei 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-05-15  
 12.8  
 4  
 2.8  
 9.5  
 droog  
 2.3  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 9
 N
 1011
 1010
 51
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Rustig weer en droog. Langzaam iets minder koud.

Losser 15 Mei 2010 07.52 uur.

Het was vanmorgen bijzonder boeiend te zien wat er in het Oostzeegebied staat te gebeuren. Daarom ben ik vanmorgen maar eens begonnen een link te maken naar de berekende neerslaghoeveelheden voor dat gebied. Iedereen die een klein beetje een verwachtingkaart kan lezen die kan zien dat daar in het weekend misschien een geweldige hoeveelheid regen naar beneden kan komen. In dat gebied botst de kou dien nu al bijna de hele maand mei bij ons die ongewone lage temperaturen veroorzaakt op de zeer warme lucht die daar vanuit het zuidoosten wordt aangevoerd. Op de Russische site was gisteren te lezen dat  grote hoeveelheden zeer warme lucht uit Kazakstan naar de bovenloop van het Wolga gebied stromen. In bijna heel Rusland is het dan nu ook al volop zomer. De weersituatie waar we ons nu in bevinden zit dan ook over een heel groot gebied muur en muurvast. Een sterke westelijke stroming die hier verandering in zou kunnen brengen is niet in zicht. Sterker de nog de temperatuur die volgend weekend richting normaal schijnt te gaan, werd daarna alweer een terugval berekend. Dat betekend dat mei wel eens een heel eind onder het normale gemiddelde zou kunnen blijven. Dergelijke situaties zoals we die op het ogenblik beleven kunnen soms een maand of nog langer lang het weer in positieve zowel in negatieve zin beÔnvloeden. De stromingen in de atmosfeer zijn over een groot gebied dan geblokkeerd.

Gisteren konden we genieten van een weersverbetering. De zon scheen af en toe maar slaagde er toch niet in de bewolking op te ruimen. Het weer dat vandaag en morgen op ons afkomt, verschilt dan ook niet zoveel met dat vandaag. Het blijft droog. Heel gunstig voor de wereldkampioenschappen klootschieten die deze dagen in de gemeente Dinkelland worden gehouden.

Gisteren het spectaculairste onderdeel. Het zetten, de worp zonder uitrol. Door de verschillende soorten van techniek die er werden gebruikt was er eigenlijk geen eerlijke krachtmeting. De oost Friezen waren oppermachtig op de mat en springplank en bereikten met de 475 gram zware kloot afstanden rond de 80 meter. De Nederlanders waren voor zover mij bekent op enkelen na al in de voorronden uitgeschakeld. Er werd door een Nederlandse deelneemster een werptechniek gebruikt die oproerkraaiers soms tegen ook de politie gebruiken. Het had wel wat weg van, zoals wij dat noemen, het over de nek gooien. Of dit iets met klootschieten te maken heeft daar kan men over discuteren. Vandaag wordt het onderdeel op het veld afgewerkt en morgen de straatwedstrijden waar de Ieren met hun 750 gram zware stalen kloot favoriet zijn. De wedstrijden waren perfect georganiseerd.
Hier de uitslagen van gisteren zoals die vanmorgen al op deze site stonden.
http://www.klv-oldenburg.de/Ergebnis/NKB_2010/NKB2010_erg.htm

Tot morgen, Johan Effing

Wereldkampioenschappen klootschieten 2010

Noodweer in Wenen Bron: Weerwoord

Zeldzame foto's uit Rusland tijdens de 2e wereldoorlog  (Google translate activer

Zoetwater als deksel op het Noord-Atlantisch oceaanwater  (Kennislink)

Duidelijke webcam beelden IJslandse vulkaan

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.


Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl