Weercijfers van Dinsdag 13 Juli 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-07-13  
 28  
 13.3  
 11.4  
 21  
 droog  
 6.8  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 7
 SSW
 1013
 1011
 40
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Mooi droog en aangenaam Hollands zomerweer. Morgen nog een keer richting 30 graden.

Losser 13 Juli 2010 08.29 uur.

Gistermiddag werd ik bij mijn middagdutje gestoord door onweer op afstand en een telefoontje van onze zoon uit Goor dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Ik kon nog maar net de elektronische apparatuur ontkoppelen of er veegde een enorme windstoot langs het huis stof en bladeren met zich meevoerend. Later bleek uit de meting van het weerstation dat deze stoten een snelheid moeten hebben gehad tot 24.1 m/p/s. Dat is op de rand van kracht 10  Waren de bladeren van de bomen al nat geweest dan was de ravage in de natuur nog veel groter geweest. Het moeten gigantische valwinden zijn geweest of dit hetzelfde is als een downburst dat weet ik eigenlijk niet. Met de schade viel het hier eigenlijk nog wel mee. Verschijnselen van een windhoos heb ik niet gezien. Wel het bekende geraas dat voor zoín bui uitsnelt. En niet te vergeten het schouwspel van die mooie wilde luchten. Een fatsoenlijke foto heb ik van het natuurgeweld niet kunnen maken. Mochten er lezers zijn die het wel is gelukt hier mooie plaatjes te maken dan ontvang ik ze graag. Er viel enige tijd zware regen met een intensiteit van 250 mm per uur. Maar een wolkbreuk was het nog niet.

Deze onweerstormen zo zullen we ze maar noemen komen in de zomermaanden vaker voor. In augustus 1965 deed zich hier langs de oostgrens zoín verschijnsel voor. Enkele plaatjes die ik van deze ravage heb gemaakt die staan hier. 1  2  3  4  Hier een krantenknipsel van deze storm! In PDF formaat op de site zetten dat lukt me niet.

Lees ook het verhaal uit 1925 eens goed door toen Borculo werd getroffen door een bijzonder zware windhoos.

Ondertussen gaat de zomer gewoon door. Mocht vandaag de temperatuur weer boven 25 graden uit komen dan hebben we dag zeven van deze hittegolf te pakken. Voorlopig lijken de maxima nog boven 25 graden uit te blijven komen. Vooral morgen, als de hete lucht nog een keer probeert terug te komen lijkt het weer erg warm te worden. Na morgen gaan luchtdrukstijgingen er voor zorgen dat de zomer van 2010 voor de vakantiegangers er goed op de rails blijft. Of de agrarische sector hier ook zo blij mee is moet worden betwijfeld. De storing die de warmte van morgen gaat verdrijven lijkt met de meeste regen opnieuw westelijk van ons voorbij te trekken.

Als er nog mensen zijn die nog neerslagmetingen hebben van het noodweer van gistermiddag dan kan ik die nog mooi even onder dit weerpraatje zetten.

Tot slot nog even een groet aan de kinderen en kleinkinderen die nu ergens in Europa op vakantie zijn. Tot morgen, Johan Effing

Neerslaghoeveelheden noodweer 12 juli 2010: Den Ham 48 mm, Borculo 15 mm, Breda 7.4 mm, Arnhem 12 mm, Enschede 7.2 mm, Lochem 13.5 mm, Klausheide 11.1 mm Gronau 6 mm Losser noord 10.9 mm, Buren Ameland 14 mm, Assen 41.5 mm, Oldenzaal 1.4 mm, Hengelo 10 mm, Enter 17.4 mm, Oldenzaal 2 mm (Elly Hofsteenge)

Als weergoden zich bemoeien met de economie  Standaard BelgiŽ

Kerktoren in de Achterhoek omvergewaaid

Tweede hittegolf voor het oosten van het land

Wat circuleren er op het Internet toch vreemde pagina's!

http://severeweatheroutlook.blogspot.com 

http://weerspinsels.blogspot.com/

Stranddag of weeralarm, het KNMI rekent het uit

Alles over tropische dagen in Nederland


Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
 

 

 

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl