Weercijfers van Vrijdag 27 Augustus 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Zonneschijnduur:

 2010-08-27  
 16.8  
 10.7  
 8.9  
 14.1  
 25.4  
 0.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 11
 N
 1000
 1008
 92
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Aan de koele kant en aanvankelijk nog buien. Op lange termijn flinke weersverbetering.

Losser 27 Augustus 2010 08.17 uur.

Vanmorgen ben ik maar verder gegaan waar ik gisteravond ben gebleven. En heb de waslijst van berichten met cijfers die binnenkwamen nog maar eens even nagekeken.  Enkele van die etmaal aftappingen die boven 100 mm uitkwamen pik ik er maar even uit. Bij Elly Hogsteegne in Oldenzaal kwam 115 mm naar beneden en bij Tonny Morsink in de Lutte 106.5 mm Wat er daar de afgelopen nacht gevallen is dat weet ik niet. Dat in Oldenzaal het meeste is gevallen dat komt misschien wel door de Tankenberg 85 meter hoog waar het front door dit hoogteverschil van het landschap ook nog eens word samengeperst. Bij Tonnie Morsink in de Lutte doet dit zich in een iets mindere mate voor.  In de Lutte en Oldenzaal valt gemiddeld dan ook iets meer regen dan op andere plaatsen in Twente. Voorlopige meting Vliegbasis Twente 106.4 mm. In het plaatsje Steinfurt (NRW) heeft men 180 mm afgetapt.

Op weerstation Losser is gisteren 93.3 mm naar beneden gekomen en de afgelopen nacht nog eens 17.5 mm. De neerslagsom van gisteren is de hoogste uit de klimaatreeks zoals ik die in de computer heb staan. Het zou heel interessant zijn om eens te onderzoeken of er in een etmaal in Twente nog grotere sommen naar beneden zijn gekomen. Deze reeksen zijn nu allemaal op het internet te vinden.

Door die geweldige zondvloed van gisteren stond vanmorgen de neerslagsom van augustus nu op 208.1 mm. Er is een maand die nog natter is geweest dat is februari 1946 toen er 227 mm naar beneden is gekomen. Een gedeelte van Twente heeft toen onder water gestaan en de karpers zwommen in Almelo zelfs door de straten. Gisteravond heb ik nog even gekeken naar de Dinkelweiden en ik heb gezien dat er nog dieren in deze weiden liepen. Straks maar eens even kijken hoeveel de Dinkel is opgelopen. Hier naar de webcam van het Waterschap.

Hoe gaat het nu verder met het weer. Van de regen zijn we de eerste dagen nog niet af. Maar op de langere termijn, het was al enkel dagen te zien gaat de luchtdruk boven ScandinaviŽ omhoog. Het is te hopen dat er dan een lange periode aanbreekt met droog weer zodat er geen moeilijkheden ontstaan met de herfstwerkzaamheden op de landbouwgronden. Want in september is de verdamping al een heel stuk minder. Tot morgen, Johan Effing

Fotoserie overstroming Dinkel 26 augustus 2010

Vooral in het oosten viel zeer veel regen  ( Bron: KNMI )

Neerslagkaart van Nederland en BelgiŽ weeractueel

In verband met de zware regenval van gisteren heb ik even het volgende overzichtje gemaakt van grote etmaalsommen in het verleden. Voor zulke overzichten is het oude meteo DOS programma voor mij onvervangbaar.  Bij mijn weten is vandaag de grootste etmaalsom gevallen uit de reeks zoals die hier in de computerstaat.

De extreem hete juli dagen en de ravage na de onweerstorm  100 plaatjes

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 


Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl