Weercijfers van Dinsdag 05 Oktober 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-10-05  
 20.2  
 12.9  
 10.9  
 16.4  
 droog  
 4.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 9
 zuid
 1004
 1007
 66
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Ook vandaag nog bijzonder zacht met misschien enkele spatjes regen. Morgen is deze kans een stuk groter.

Losser 5 Oktober 2010 08.23 uur.

Vanmorgen zagen we opnieuw prachtige ontwikkelingen op de weerkaarten, vooral als deze zich in de wintermaanden zouden hebben voorgedaan. Want we zien een tegendraadse ontwikkeling van het bijzonder sterke hogedrukgebied boven Rusland naar ScandinaviŽ en Groenland. Door deze ontwikkeling tegen de wijzers van de klok in komt de wind na morgen voor een aantal dagen in de oosthoek terecht waardoor bij ons de temperatuur flink omlaag gaat. In de nachten zou dan de temperatuur dan voor het eerst dit najaar dicht bij het vriespunt kunnen komen. Door deze veranderingen in de atmosfeer zou er morgen vooral later op de dag enige regen kunnen vallen.

In de jaren zestig toen ik voor zes gulden in de driemaand geabonneerd was op het op het dagelijkse weerkaartje van het KNMI en deze patronen in oktober al zag op de weerkaarten wist ik al dat de kans op een herhaling enkele maanden later in de winter niet groot was. Er volgde dan meestal een kwakkelwinter op. Dit zijn toch herinneringen die weer boven komen nu je deze ontwikkelingen op de weerkaarten ziet. Nu wordt er voor de seizoen prognoses toch naar hele andere dingen gekeken. Hoewel ze toch wel iets met elkaar te maken hebben. Vooral naar het verschil in het najaar in luchtdruk boven de Atlantische oceaan. De positieve en de negatieve NOA index. Hierover kwam ik gisteren ook op weerwoord enkele kaartjes tegen die het misschien een beetje kunnen verduidelijken.

Het is prachtig dat deze berichten op weerwoord verschijnen en in een praatje te kunnen meenemen. Bij ons bezoek aan de weerkamer van het KNMI met de weergenotenclub vertelde een dienstdoende meteoroloog ons dat ze in bijzondere weersituaties bij bijzonder weer wel eens gebruik maken van berichten die op weerwoord word gezet en dit dan vooral als een bevestiging zien van wat ze op de weerkaarten zien.

Gisteren een heerlijke dag. Voor de tweede keer deze maand boven 20 graden. Het voelde nog wat prettiger dan zondag omdat minder wind was. Gistermiddag toch nog een schaaltje aardbeien geoogst. Klik hier voor de hoogst gemeten temperaturen langs de oostgrens  in oktober. Derde kolom. Fijne dag vandaag. Tot morgen, Johan Effing

Prachtige weerfoto's op Duitse Weeronline

Is in de herfst het weer lang klaar , vroeg is een strenge winter daar.

Is er opnieuw een koude winter op komst?

September 2010 was koel en nat (Bron: KNMI)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 


Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl