Weercijfers van Vrijdag 28 Januari 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-01-28  
 0.4  
 -5.2  
 -7.1  
 -2.8  
 droog  
 7.6  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 ENE
 1028
 1026
 64
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


De eerste dagen zonnig en koud winterweer met lichte tot matige vorst in de nachten en de ochtenden.

Losser 28 Januari 2011 08.29 uur.

Als het mijn kinderjaren enkele nachten vijf graden had gevroren dan gingen we het ijs al uit proberen. Vaak lag er dan op ondergelopen weilanden vier a vijf cm ijs. Dan konden we onze Friese doorlopers onderbinden. Verschillende keren zijn we door het ijs gezakt en kwamen we met natte voeten thuis. Op diepere plassen waagden we ons nog niet, want we wisten precies dat na twee nachten met vijf graden vorst dit ijs nog lang niet betrouwbaar was. Het was net of we toen veel dichter bij de natuur stonden als de generaties na ons. Na een nacht vorst met enkele graden probeerden we met onze klompen het ijs al uit. Als de klomp niet door het ijs zakte was dit al nieuws en vertelden het tegen onze vriendjes op school die niet op het platteland woonden.

Zo ging het er in mijn kinderjaren aan toe toen we pas konden schaatsen. Hier en daar zal morgen het ijs op ondergelopen weilanden kunnen houden. Want als ik naar de verwachte temperaturen kijk dan kunnen we morgenavond wel de eerste beelden zien van schaatsen op natuurijs tegemoet zien. Want de komende nacht kan het, als de wind nog iets afneemt bijna overal matig gaan vriezen. De IJsaangroei zal veel sneller gaan dan in december, want de temperatuur van het water is in deze tijd van het jaar veel kouder dan aan het begin van de winter. Een nadeel voor de ijsgroei is wel dat vandaag en morgen de zon fel schijnt. Dit zou al enige broei onder het ijs kunnen veroorzaken.

Er komen in ieder geval een paar prachtige winterdagen op ons af. De berekeningen verwachten niet eerder dan volgende week woensdag enkele spatten regen. Ook de berekeningen daarna lijken er voor de agrarische sector redelijk uit te zien. Want vanmorgen waren er een paar zeer diepe depressies te zien ten zuiden van IJsland die zich naar het noorden moeten gaan verplaatsen. We komen dan onder een zuidwestelijke stroming te liggen. Of deze ook zeer zachte lucht gaat aanvoeren is nog niet helemaal zeker. Wel is bijna zeker dat de winter bij ons geen vuist meer kan maken.

Gisteren kwam ik op de KNMI site een uitgebreid verslag tegen van het hevige noodweer van 14 juli 2010 toen er een abrupt einde kwam aan de geweldige mooie voorzomer. De fotoís die ik toen heb gemaakt staan nog steeds op een vierde plaats van de best bekeken paginaís van de ze site.

Voor de klootschieters die een beetje van de historie van hun sport houden kwam ik in een oud krantenarchief een verslag tegen om de strijd van de zilveren kloot uit 1929 SPORT EN SPEL. OM DEN ZILVEREN KLOOT VAN ARNHEM (Bron: Historische kranten, Koninklijk bibliotheek) In dit uigebreide kranten archief is een schat aan informatie te vinden van wat er in de eerste helft van de vorige eeuw is gebeurd. Tot morgen, Johan Effing

Hoe rap warmt de aarde op? (Bron: Weerwoord)

Zin in het lezen van enkele boeken over het klimaat Engelstalig.
Klik dan hier (Bron Amezon.com)

Klimaatverbond (Leuke Belgische site over energie besparing)

Het weer in Kazan Rusland de tegenstander van FC Twente (Bron: MeteoConsult)

Satelliet loop Australie

TERENA Webcam Koningsplein, Amsterdam

IJsvorming uiterwaarden Dinkel en december 2010

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Competitie programma
Vooruit Losser 2010 - 2011 standen en aanvangstijden.

 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl