Weercijfers van Vrijdag 16 September 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-09-16  
 19  
 4.5  
 1.5  
 13.2  
 regen  
 8.5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 8
 E
 1022
 1016
 52
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Prachtig weer voor allelei werkzaamheden waarbij sterk drogend weer goed van pas komt. Morgen vooral na de middag toenemende onbestendigheid.

Losser 16 September 2011 08.24 uur.

Gisteren daalde luchtvochtigheid weer eens tot onder 40 % Een van de weinige keren , ja U leest het goed sinds begin juni. Prachtig drogend weer met in de bebouwde kom rond 20 graden. Maar op het platteland bleef de temperatuur er ruim onder deze warme grens. Daardoor blijft het aantal warme dagen voor dit jaar op 88 stuks staan. Tegen normaal 85 in een heel jaar. Ook dit aantal lijkt dus ondanks de slechte zomer van dit jaar in het positieve gemiddelde terecht te komen.

Vanmorgen had ook de temperatuur in de bebouwde kom een flinke duikeling gemaakt tot onder zes draden. Op Twente kwam de temperatuur zelfs onder vijf graden uit en aan de grond kwam het vriespunt met maar 1.5 graden vriespunt al in zicht. Omdat de temperatuur vandaag van heel diep moet komen zal het me benieuwen of we vandaag de 20 graden halen. De zon zal vandaag uitbundig schijnen zodat we opnieuw een sterk drogende septemberdag tegemoet gaan met uitermate gunstig weer voor allerlei werkzaamheden waarbij sterk drogend herfstweer goed van pas komt.

Morgen zien we vooral na de middag het weer verslechteren. Maar veel mm worden voor er niet verwacht. Of het bij 2.5 mm blijft die meteomedia vanmorgen in de verwachting had staan daar heb ik toch mijn twijfels over omdat de temperatuur op het 500 MB vlak onderuit gaat tot -25 graden. En het daarom vooral op zondag tot enkele fikse buien zou kunnen komen.

Voor het eerst sinds lange tijd heb ik gisteravond weer eens een presentatie over het weer verzorgd. Ook bij dit soort gebeurtenissen voel dat je fysieke conditie langzaam maar zeker minder naar mate je ouder wordt. Maar je gaat toch weer met een heerlijk gevoel naar huis om weer eens met andere mensen enkele uren over je hobby te hebben gepraat.

Tot slot vandaag weer eens aantal extremen voor 16 september. Het laagste gras minimum voor deze datum op Twente bedroeg -2.5 graden in 1971 In de hut werd toen -0.9 graden gemeten. Het maximum bedroeg  28.6 graden in 1968  En in 1940 is er op deze datum 37 mm regen naar beneden gekomen. Tot morgen, Johan Effing

Bekijk hier de videofilm van het Brueghliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)

Gesmolten zand door de bliksem (Bron: Kennislink)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

 Buienradar  Gevoelstemperatuur.
(Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 


Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl