Weercijfers van Zondag 13 November 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-11-13  
 3  
 -2  
 -5.6  
 0.2  
 droog mist  
 2.4  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 5
 ENE
 1035
 1033
 76
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Voorlopig vrij fris maar droog novemberweer.

Losser 13 November 2011 08.05 uur.

Vanmorgen was het weerglas op gelopen naar1030 hPa  Eerst dacht ik vanmorgen dat dit een vrij hoge waarde is voor november. Maar als je even in het archief duikt dat is dit in deze tijd van het jaar veel vaker voorgekomen. In 1985 steeg de luchtdruk al eens naar 1041 hPa en in 1972 zie je voor deze tijd van het jaar 972 hPa staan als laagste waarde. Wie graag wil weten wat voor weer het toen is geweest die kan op de link klikken die ik bij de jaartallen heb gezet. Voor de duidelijkheid ik heb het hier over de tweede decade van november.

Gisteren de 23e dag van deze droogteperiode. Aan de drukontwikkelingen en in de berekeningen is af te lezen dat deze droogteperiode nog wel even kan voortduren. Of we tegen het volgend weekend een omslag tegemoet gaan naar een meer wisselvalliger weertype dat is nog even afwachten. Ik heb de indruk dat het hogedrukgebied erg taai is en het ook nog wel eens kon na ijlen. Ook vanmorgen was de temperatuur hier weer tot onder het vriespunt gedaald. Dit zou in de volgende nachten wel eens opnieuw gaan gebeuren omdat de uitstraling nu nachts toch iets groter is dan de instraling overdag. Daardoor zou de temperatuur nog iets verder omlaag kunnen gaan. Bovendien wordt er met de zwakke oostelijke stroming nog iets koudere lucht aangevoerd. Daardoor gaan de temperaturen eerder iets omlaag dan omhoog. Voor de rest verandert er voorlopig weinig.

Tijdens de VWK bijeenkomst gisteren in De Bilt veel oude bekenden ontmoet. Twee meteorologen Michiel Severin van Weerplaza en Alfred Snoek van MeteoConsult vertelden iets over de Internet sites die zij verzorgen. Ook Rob Sluijter van KNMI liet iets van zijn werk zien aan de KNMI site. Peter Paul Hatinga Verschure was als laatste aan de beurt met het onderwerp: ďVan achtertuin tot balkon en de betekenis van weeramateurs voor de meteorologie in NederlandĒ Het was een dag die ik niet graag had willen missen.  De vereniging als geheel lijkt de goede weg zijn ingeslagen met een actief bestuur dat de zaken goed op orde heeft. Want ik heb van deze bijeenkomst een bijzonder goed gevoel overgehouden na een toch iets mindere periode in de laatste jaren. Het VWK kan met vertrouwen uitkijken naar het 40 jarig bestaan. Dat geloof ik over enkele jaren zal worden gevierd. Fijne zondag en tot morgen, Johan Effing

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 


Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl