Weercijfers van Woensdag 21 December 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):

 2011-12-21  
 5.9  
 3.6  
 3  
 4.9  
 droog  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 zonloos
 7
 W
 1016
 1018
 88

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Meest droog en een westenwind. Maxima 5 a 6 graden.

Losser 21 December 2011 08.26 uur.

Voor ik de fout in ga heb ik vanmorgen eerst maar eens het tijdstip opgezocht wanneer de kalenderwinter begint. Op deze pagina staat dat de astronomische winter morgenvoeg om half zeven begint, het is dan al 22 december. De wetenschap zegt dan dat de zon haar zuidelijkste positie bereikt. Of dit ook echt zo is dat moeten we maar aannemen.

Als we naar de weerkaarten kijken dan begint deze winter alleen maar interessanter te worden. Ik bedoel hier mee vanmorgen het verschil en luchtdruk boven de poolstreken en West Europa. Zo zag ik vanmorgen op de weerkaart van 2 januari een luchtdrukverschil  van maar liefst 100 HPa. Tussen IJsland en Groenland zag ik 940 hPa staan en boven het zuiden van Duitsland 1040 HPa. Dit zal in de volgende run kaarten wel weer anders zijn. Hoe lang deze luchtdruk verdeling in grote lijnen nog intact blijft dat zal voor iedereen zo langzamerhand wel de grote vraag gaan worden. Want ik heb vanmorgen ook weer berekeningen gezien dat deze situatie wel eens tot in de tweede helft van januari kan blijven voortduren. Dat betekent dat de winter voorlopig geen enkele kans krijgt. De temperatuur is waarschijnlijk deze winter op Twente nog niet eens goed ondernul geweest. Dit moet ook wel een zeer zeldzaam gebeuren zijn. Het allemaal zeer boeiende ontwikkelingen, al hebben we nu voor de winterliefhebbers met bijzonder saai weer te maken waar bijna niet over te schrijven is.

Gisteravond heb ik nog even de hoogste temperatuur van 21 december opgezocht. Of het iemand zich nog kan herinneren dat weet ik niet, maar in december 1989 is de temperatuur hier onder een krachtige zuidwestelijke stroming opgelopen naar 15 graden. Verder naar het zuidwesten moet het nog aanmerkelijk zachter zijn geweest. Het KNMI heeft een pagina over december warmte op haar site staan. Leuk om te lezen is hoe het kwik in december uit de bocht kan vliegen. En dat het zachte weer van deze december maand wel eens veel vaker is voorgekomen.

Het koude of Helmanngetal staat nog steeds op 0.8 punten. Deze winter is nu weggezakt naar een 98e plaats. De 0.8 punten komen uit november toen het kwik 12 keer tot onder het vriespunt is gedaald. Hier laat ik het vanmorgen bij. Johan Effing


 

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 


Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl