Weercijfers van Dinsdag 03 Januari 2012

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2012-01-03  
 10.4  
 3.4  
 2.6  
 6.7  
 7.5  
 regen  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 zonloos
 22
 SSW
 1011
 999
 79
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Erg onstuimig weer. We krijgen te maken met een tweetal fronten die regen en veel wind gaan veroorzaken.

Losser 3 Januari 2012 08.17 uur.

In jaren, is in een winter, de depressie activiteit, we merkten het al eerder op, niet zo groot geweest als in deze winter. Dit heeft volgens Jan Visser alles te maken dat de atmosfeer hoger op boven het noordelijk halfrond, het noorden van Canada en Groenland dit jaar bijzonder koud is. Wie het weer in die streken een beetje gevolgd heeft die kon zien dat de winter daar dit seizoen zeer vroeg is begonnen. Dit alles bij elkaar, werk nu een zeer sterke west circulatie in de hand.

We herinneren ons allemaal de sneeuwrijke en zeer koude decembermaand van 2010 Toen was het daar juist erg warm. Hoe het kan dat het ene jaar het in die streken kouder is dan het andere jaar is misschien iets voor de wetenschap om dit uit te zoeken. Om al ver voor het winter seizoen een uitspraak te doen over het weer in een winter is daarom altijd niet meer dan een gok. Misschien dat men dan toch beter een kijkje kan gaan nemen in de historie. Want vier te koude winters achtereen komen hier in West Europa bijna nooit voor.

Tijdens de Nieuwjaars receptie gisteravond in het gemeente huis van Losser merkte iemand op, we konden nu wel eens een serie zachte winters achter elkaar krijgen. Welke mening ik wel een beetje kan delen als men naar de historie van het winterweer in ons land kijkt. Want zachte winters zijn in ons klimaat veruit in de meerderheid vooral nu de klimaatverandering lijkt door te zetten.

Vandaag krijgen we te maken met een tweetal fronten. Eerst een warmtefront met regen. Later op de dag met een zeer actief koufront dat gepaard lijkt te gaan met buien en zware windstoten. We hebben, zo lijkt het, nog geluk, dat de depressies op een nog vrij noordelijke baan blijven en de zware stormvelden van deze depressies ons (nog) niet kunnen bereiken.

Gisteren werd me door Ton ten Hove de vraag gesteld of dit de zachtste eerste helft van een winter zou kunnen worden ooit. Dan kunnen we denk ik, het verloop van deze winter het beste gaan vergelijken met de warmste winter uit de geschiedenis die van 2006 - 2007 Deze had over de drie wintermaanden in De Bilt een 24 uur gemiddelde van 6.5 graden. Het is daarom jammer dat ik de januari cijfers nog niet op de site kan krijgen. Wantbij de overgang naar een nieuw jaar gaat dit bijna altijd gepaard met digitale moeilijkheden. Misschien dat het vandaag lukt. Anders heb ik weer eens de assistentie nodig van de webmaster. Tot morgen, Johan Effing

Gisteren kreeg ik nog een paar links toegestuurd. Ik heb ze zelf nog niet geopend.

http://www.youtube.com/watch?v=jePT0aXkxsU

http://www.weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=1521708&tid=1521708

Neerslag stations oost Nederland (Bron: Weerstation Losser)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM


Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 

testVakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl