Weercijfers van Woensdag 04 Januari 2012

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2012-01-04  
 7.2  
 4.5  
 4  
 5.9  
 2.7  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 1.9
 helder
 18
 SW
 1010
 1013
 69

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag even iets rustiger met een bui. Vooral morgen vroeg opnieuw veel wind en regen.

Losser 4 Januari 2012 08.29 uur.

Ook dit weer doet de harten van veel weerliefhebbers sneller kloppen. Dit was gisteren te zien aan het grote aantal berichten dat hier binnen kwam. Door het Internet kan nu iedereen van de vele stations de tien minuten waarnemingen van de actuele windsnelheden aflezen. Als er dan een windmeter niet goed functioneert zoals dat gisteren het geval schijnt te zijn geweest, en iemand krijgt dit door, maakt er melding op de sociale media dan kan dit al heel snel verwarring geven.

Vlak voor het koufront passage, liep de temperatuur gisteremiddag even op tot boven 10 graden. Het koufront raasde voorbij met een stormstoot van 21.5 m/p/s. Het regende even dat het goot met een intensiteit van 115 mm per uur. In de slipstream van het koufront zijn er gisteravond nog zware buien met onweer en windstoten over het land getrokken. Dit gaat dan vooral in de winter gepaard met van die zeer zware donderslagen. Ik kan me nog een geval herinneren toen de hofpassage in Enschede is gebouwd dat het in de middag boven Enschede in een overtrekkend koufront tot een gigantische zware ontlading kwam. Als dit in een winter gebeurd kun je meestal kun je deze dan wel afschrijven. Er zit dan zoveel dynamiek in de atmosfeer die zomaar niet verdwijnt. De hoeveelheid regen viel gisteren opnieuw erg mee 7.5 mm. Vanmorgen heb ik nog weer 1.5 mm uit de regenmeter gehaald. Daardoor staat de januarisom nu op 25 mm.

Dit januari weer lijkt het heel veel op het dat van januari 2007 Op 18 januari mijn verjaardag, heb ik toen de zwaarste windstoot ooit geregistreerd met de Vintage Pro van 32 m/p/s. Dit was bijna een orkaanstoot. Vandaag is het even wat rustiger in de atmosfeer. De komende nacht en morgen nemen de luchtdruk verschillen opnieuw heel sterk toe en gaat het opnieuw heel hard waaien. Nu uit het noordwesten. Hierdoor kan het morgen tot een grote opzet komen van het zeewater langs onze kusten. Het KNMI lijkt hier ook al rekening mee houden want ik zag een link naar een artikel hierover vanmorgen op de eerste pagina staan.

Gisteren heb ik op de site alles weer aan de praat gekregen. Als ik de dagcijfers upload wordt de reeks weer netjes doorgerekend. Het koudegetal is nu naar een 114e plaats gezakt. Voorlopig lijken er geen punten meer bij te komen want een grote keten van hogedrukgebieden ten zuiden van ons waarvan sommige boven 1040 hPa uitkomen blijven voorlopig bepalend voor ons weer. Tot morgen, Johan Effing

Frozen Planet: David Attenborough over de opwarming van de aarde (Bron: Radio Times)

Neerslag stations oost Nederland (Bron: Weerstation Losser)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM


Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.
   
 
 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl