Weercijfers van Dinsdag 29 April 2014

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2014-04-29  
 19.2  
 9  
 6.5  
 13.8  
 26.1  
 mist regen hagel onweer  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 1.1
 h
 6
 zw
 1007
 1006
 77

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)Losser 29 April 2014 10.33 uur.


 
 

Losser 29 April 2014 10.33 uur.

 

Blikseminslag 24 april 2014-04-27
ďJohan Je moet er geen gewoonte van makenĒ. Dit was de reactie toen ik na de blikseminslag
 donderdagavond  er in was geslaagd om een berichtje op de slimme telefoon te versturen naar de deelnemers van de weergenotengroep. Het is toch wel vreemd dat mij dit steeds moet overkomen. Want afgelopen donderdag  was het opnieuw raak. De eerste keer dat  mijn computer bijna de vernieling in ging dat weet ik niet precies meer. Het moet ergens in 1995 of 1996 zijn geweest toen op de computer nog het  besturingssysteem Window 95 draaide. Ik had toen het geluk dat ik toen een stel goede kopieŽn had gemaakt op oude vertrouwde diskettes. Had toen net een begin gemaakt met het invoeren van de klimaatreeks van oost Nederland. Het was zelfs voor de computer reparateur het een hele klus om de machine weer aan de praat te krijgen.

De tweede keer dat de bliksem hier alles kapot sloeg was op 3 mei 2001 avonds rond een uur of zes. Hier staan een groot artikel van op weerstation Losser.
Een link er naar toe aanleggen dat lukt nu niet.

http://www.weerstationlosser.nl/historie/historische%20verhalen/blikseminslag%203%20mei%202001/page.html

Enkele jaren geleden opnieuw schade door een inslag hier ergens ik het dorp. Toen is het moederbord stukgeslagen. In alle drie gevallen heeft de verzekering alles vergoed. Aan de inslag van 3 september 2001 heb ik zelfs het weerstation de Vantage pro overgehouden dat nu nog steeds prima zijn werk doet.

Van de inslag van donderdag zijn we verschrikkelijk geschrokken. Een uur na de inslag stonden we nog op onze benen te trillen. Dit was de zwaarste inslag die ik ooit heb meegemaakt. Het was net of de  wereld even  wilde vergaan. Een flits en een geweldige ontlading dat gepaard ging met een angstaanjagend gesis. Doordat ik het onweer aan zag komen en alles had ontkoppeld viel de schade gelukkig mee. Alleen het modem en een koffie zet apparaat waren niet meer te gebruiken.
Na zoín inslag kwamen de verhalen. Bij een mensen in de buurT werden de inductie platen van een kooktoestel rood gloeiend zonder dat de spanning er op zat. De kookplaten koelden daarna af waren nadien gewoon te gebruiken.
Ook elders in het dorp de gebruikelijke schade aan de elektrische apparatuur.
 was vooral het geval in het gemeentehuis en in de Rooms
Katholieke kerk.

Johan Effing

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl