Weercijfers van Dinsdag 29 December 2015

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2015-12-29  
 10.6  
 3.1  
 2.4  
 8.8  
 droog  
 4.5  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 h
 5
 SSE
 1020
 1026
 65
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag nog zeer zacht en flink wat zon. Vanaf morgen langzame daling van temperatuur tot we in het nieuwe jaar dicht bij normaal uitkomen.

Losser 29 December 2015 08.33 uur.

Vanmorgen was het nog niet helemaal duidelijk hoe het weer zich na de jaarwisseling gaat ontwikkelen. Maar duidelijk is wel dat er nu een einde gaat komen van een opvallend warme periode. Want de berekeningen wijzen nu toch allemaal meer in de richting van meer normaler weer voor de tijd van het jaar waarbij het ook eens weer tot matige vorst en een paar ijsdagen kan komen. In de pluim van het ECWMF was dit vanmorgen duidelijk af te lezen dat we meer de richting opgaan voor meer normaler weer voor de tijd van het jaar. Dat wil nog niet zeggen dat we begin januari een periode met vorst mogen verwachten waarbij we op de schaats kunnen komen. Maar enkele nachten met matige vorst en een witte wereld zouden er wel eens in kunnen zitten. Omdat de strijd tussen de continentale kou en de warmte in het zuidwesten nu meer in de buurt van ons land komt te liggen.

Meestal speelt deze strijd in dit soort situaties zich af ten oosten of ten noorden van ons land. In deze overgangszone zou het dan tot aanzienlijke hoeveelheden neerslag kunnen komen. Over neerslag gesproken, in Engeland waar toch al zoveel regen is gevallen worden opnieuw vele mm berekend. Hoe de berekeningen met de neerslag er uit zien, die moet zich maar eens in deze site gaan verdiepen. Hier is wel bijzonder informatie veel over het weer te vinden.

Nu het jaar bijna voorbij is komt ook het moment dichterbij om terug te blikken naar het weer van het afgelopen jaar. Zeer opvallend is dat 2015 weer bijzonder warm is verlopen. 10.3 graden staat er hier voor de Twentse reeks in de berekeningen. Vorig jaar nog een graad warmer 11.3 graden. In de klimaat atlas staat voor Twente nog het jaar gemiddelde van 9.6 graden. We laten dus wel een paar opvallende warme jaren achter ons. Dit hoge jaar gemiddelde komt meest van omdat de wintermaanden superzacht zijn verlopen. Of deze trend van hoge temperaturen zich verder zal doorzetten daarover bestaat nog steeds veel onzekerheid. Hier word veel over geschreven. Vast staat wel dat ook hier een soort golfbewegingen in zit, dat warme perioden worden afgewisseld door koelere perioden. Dit is in het verleden ook verschillende keren gebeurd en dit strekte zich uit over een periode van tientallen jaren. Prachtig om hierover te filosoferen maar nog moeilijker om er over te schrijven. Want hierbij komt de weergeschiedenis om de hoek kijken. Hier kun gemakkelijker over praten als je zelf er een deel van hebt beleefd.

Gisteren prachtig december weer dat uitnodigde voor een flinke wandeling. Het bracht mij op een plek waar ik enkele jaren niet was geweest. De ďDode DinkelĒ. Het zonnetje scheen daarbij bijna onafgebroken en het werd 12.3 in Losser en op Twente 12.2 graden. Niet genoeg voor het 20e datum record van december, want in 1974 is hier al eens 13.8 graden gemeten. http://www.weerstationlosser.nl/src/100/2015.htm (naar beneden scrollen) Tot morgen, Johan Effing

Nu nog iets anders, ik wil die bezoekers - lezers hartelijk bedanken voor de ruime bijdrage die ik van hun heb ontvangen. Het was werkelijk boven verwachtingen. Kan een deel hiervan mooi gebruiken voor het onderhoudt van de site, het hostingpakket en de overstap naar Window 10 als de huidige weercomputer er eens mee zou gaan stoppen. Wat mij nog het meest opvalt zijn de vele leuke reacties die er nog steeds binnenkomen. En vooral de aanmoediging er zo lang mogelijk mee door te gaan, men kan of wil weerstation Losser schijnbaar nog niet missen. Het aantal keren dat er op de site is geklikt begint aardig op te lopen. Wat er met de site moet gaan gebeuren als ik er mee moet gaan stoppen dat weet ik niet. Een opvolger heeft zich nog niet gemeld. De oproep over een bijdrage laat ik nog even staan omdat er nog steeds mensen zijn die iets willen bijdragen.

De afgelopen tijd was het weer zover dat het hostingpakket (Antogonist) voor 2016 moest worden verlengd om weerstation Losser ook volgend jaar in de lucht te houden. Andere jaren kwamen hiervoor wat sponsorbedragen binnen, o.a. van Tubantia en radio Enschede. Ze zijn er mee stopt. Als ik met mijn site de overstap moet maken naar Window10 dan moet de webmaster hiervoor een nieuw hulp programma schrijven. Kan niet van hem verlangen dat hij dit voor niets moet gaan doen. Wie hieraan iets aan zou willen bijdragen die kan contact met mij opnemen. Johan Effing

Buienradar.nl     Buienradar

Competitie Vooruit Losser 2015 - 2016 (klootschieten)

Regenradar Weerplaza Losser

Hier voor de Duitse radar beelden

http://weerslag.nl/ radar beelden Europa

Hier voor de Belgische radar beelden

Klik hier voor berekeningen GFS

Meteogram voor Losser Free Meteo

Verzameling pluimen 15 dagen Weerplaza

en hier voor de kaarten ECMWF

Actuele temperatuurkaart Weerplaza

Neerslag 144 uur vooruit Europa

Meteogram voor Gronau Westfalen

Stromingsfilm Meteomedia mondiaal

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

10 minuten registratie Twente Weerplaza

Actuele wolkenloop Benelux

http://www.blitzortung.org/Webpages/
index.php?lang=nl&page_0=10

Meteociel, Frans, maximum temp, Europa

Dagelijks weernieuws MeteoGroup

 

http://www.wetter-zentrale.de/de/default.aspx

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

https://www.windyty.com/ (tip)

Webcam Dinkel Bossinkbrug Ravenhorsterweg Losser  (Bron: Webcams Travel)

Webcam Paul Scholten Losser

Mariette Effing  KoorEnZo   

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube

De vliegshow van gierzwaluwen aan de Houtstraat te Losser 10 juli 2013
Mijn eerste video opname met de slimme telefoon. Johan Effing in 720 HD afspelen


Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

http://www.youtube.com/watch?v=k35ck1eamoQ&feature=youtube
Filmpje Oelermars Losser ook in HD afspelen.


Dood Peerd. Peter Effing 50 jaar Bron: YouTube en F-ACT IT Groningen

Congestie in een pas gemaaide sloot langs de Grensweg in Losser
met niet al te schoon water. youtube

Het prachtige morgenrood van vrijdag 27 december 2013

http://www.infoclimat.fr/observations-meteo/temps-reel/lelystad/06269.html
Hier de mogelijkheid voor het opzoeken van dag gegevens heel Europa.

Links naar de
geschiedenis van het klootschieten.

De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

 

 Vakantie in Julianadorp aan zee?
www.strand-poort.nl

Vakantie in TsjechiŽ?
www.berg-poort.nl