'Lente wordt bitter koud' - 26/01/2011

 

Februari wordt mild, maar daarna, in maart en april, maakt de winter zijn ijzige comeback. Dat voor- spellen de Amerikaanse meteorologen die eerder ook al waarschuwden voor de koude winter van vorig jaar en de vroege winterpiek voor Kerstmis. 

 

Weather Services International (WSI) is een Amerikaans bedrijf dat langetermijnvoorspellingen levert aan grote bedrijven die voor hun omzet deels afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Op de website van WSI staat de waarschuwing dat we een extreem koude lente tegemoet gaan. 

Meteoroloog Todd Crawford van WSI: 'Nu kent Europa al enkele weken betrekkelijk milde temperaturen. We lezen uit onze metingen af dat die milde midwinter zal aanhouden in de loop van februari. Maar eind februari, begin maart keren we terug naar dezelfde situatie als vr Kerstmis. Toen werden de gebruikelijke westenwinden boven de Atlantische Oceaan geblokkeerd, zodat Noord-Europa was overgeleverd aan vrieswinden van boven de Noordpool. Die nieuwe blokkade boven de Atlantische Oceaan kan duren tot in april, zodat het tot dan stevig zal vriezen in grote delen van Noord-Europa.'

IJsland en de Azoren

Crawford baseert zijn langetermijnvoorspellingen op een fenomeen dat bekendstaat als de Noord-Atlantische oscillatie (NAO): het verschil in atmosferische druk tussen het lagedrukgebied boven IJsland en de hogedrukzone boven de Azoren. De ondervinding leert dat een groot verschil, zoals in de jaren 80 en 90, gelijkstaat aan zachte winters, terwijl een klein verschil leidt tot strenge winters.

De NAO-index is grillig: het drukverschil kan jarenlang stabiel zijn, maar kan ook in enkele weken radicaal omslaan. Wetenschappers hebben dat mechanisme nog niet doorgrond. Het Nederlandse KNMI erkent dat de NAO-index de strengheid van onze winters bepaalt maar meent dat langetermijnvoorspellingen van de NAO 'altijd een hachelijke zaak zullen blijven'.

Crawford beweert dat zijn bedrijf die voorspellingen wel aankan door de schommelingen van de NAO te vergelijken met de metingen uit het verleden. Hij houdt n slag om de arm: 'We weten niet precies wanneer de NAO zal omslaan in februari. Misschien volgt de herintrede van de barre winter vroeger of later dan wij nu denken.'

Weerman Eddy De Mey waagt zich af en toe ook aan een gokje op iets langere termijn, maar de voorspellingen van Crawford lust hij niet: 'Goede voorspellingen tot tien dagen ver zijn al heel mooi. Onze computermodellen laten niet toe om verder te kijken. Ik waag me bijgevolg niet aan seizoensvoorspellingen, wat die Amerikanen wel doen. Het kan best zijn dat ze eerder de strenge winter van vorig jaar of de vroege prik voor Kerstmis hebben voorspeld. Maar dat is volgens mij puur een kwestie van geluk.' 

 

FransDeSmet