Weercijfers van Dinsdag 16 Januari 2007

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2007-01-16  
 8.8  
 2.8  
 2  
 7  
 0.4  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.5
 h
 11
 zzw
 1017
 1016
 89

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Opnieuw grijs en zacht weer met nu en dan wat regen of motregen.

Losser 16 Januari 2007 08.23 uur.

Vandaag beginnen we aan het tweede deel van de winter. Het eerste deel heeft ons niet gebracht wat we allemaal gehoopt hadden. Een periode met schaatsijs en wat sneeuw waar de kinderen eindelijk eens van zouden kunnen genieten. Maar vijf keer daalde het kwik onder het vriespunt. En op een enkele dag is in december in ons land een verdwaalde vlok sneeuw waargenomen. Hier langs de oostgrens heb ik niets gezien. Om enkele betrouwbare vergelijkende cijfers met ander zachte winters over het eerste deel van de winter te geven daar heb ik nog steeds geen goed computer programma voor. Wel kan ik meedelen dat de eerste helft van deze winter met een etmaal gemiddelde van 6.9 graden heeft gehaald. En is daardoor de zachtste eerste winterhelft ooit geworden. De eerste helft van de winters 1974-1975 had een gemiddelde van 6.7 graden. Die staat nu tweede.
De hamvraag is hoe gaat het nu verder. Het begint er steeds meer op te lijken dat we volgende week een meer winterse periode tegemoet gaan. Want voor het eerst deze winter heb ik berekeningen gezien van een uit de kluiten gewassen hogedruk gebied boven Groenland van 1050 hPa die het stromingspatroon zou kunnen gaan aansturen. Of ook tot een echte Groenland winter komt dat moeten we maar even afwachten. De ontwikkelingen ogen prachtig voor de winterliefhebbers. De 15 daagse pluim van het KNMI kan nu laten zien wat het waard is. Om eerlijk te zijn ik heb op de verste kaarten al weer berekeningen gezien dat de west circulatie zich later zal gaan hestellen. Maar dit is virtueel weer. Want eerst krijgen we deze week nog te maken met een depressie die een hoeveelheid bijzonder zachte lucht bij zich heeft en een flinke storm. De ervaring leert dat een overgang van een zachte fase in de winter wel eens gepaard kan gaan met bijzonder veel regen. Er is nu toch weer een heel bijzondere fase van deze winter op til. Samen met de berekeningen die computers spuwen en de echte ontwikkelingen in het stroming patroon in de atmosfeer zal het erg druk worden op de weersites. Vandaag tot slot nog even de extremen van 16 januari. Zeer koud was het in 1979 met –17.6 graden. Zeer zacht was het in 1939 met 13.8 graden. Dus toen ook al. Veel sneeuw lag er in 1918 35 cm. (Bijzonder zware sneeuwstorm. Zie ook boek Bar en Boos van Jan Buisman. Een duidelijke beschrijven van deze sneeuwstorm heb ik, het klinkt vreemd, op het internet (nog) niet kunnen vinden. ) Veel regen en sneeuw wat in1918 60 mm. Tot morgen, Johan Effing.

 

Klik hier voor een serie filmpjes over vroegere  ijswinters. 

Waarvan een met prachtige beelden van de Elfstedentocht van 1963

 

Nieuwe serie plaatjes in het fotoboek van deze site.


Bezoek de klimaat pagina van de VPRO (Noorderlicht)
15 daagse verwachting van het KNMI. Nieuw.
Verleden week heb ik een stapeltje foto's teruggevonden uit mijn Marine tijd van februari 1956 en heb ze opnieuw gescand. Op foto's is te zien hoeveel sneeuw er in de nacht van 15 op 16 februari 1956 is gevallen.
Surf via deze link naar Google Earth met radarplaatjes !!!!
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland.
Weersvooruitzichten weerstation Gronau komende vier dagen.
Hier klikken voor het foto (bilder) forum van Wettercentrale.
Klik hier voor winterverwachtingen 2006 - 2007. Duits
Europese neerslag radar Meteox