Weercijfers van Donderdag 16 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2009-07-16  
 25.7  
 12  
 9.1  
 20.3  
 droog  
 13.6  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 9
 zzw
 1022
 1020
 38
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag een prachtige julidag. Morgen overgang naar een heel ander weertype met misschien plaatselijk zware onweersbuien.

Losser 16 Juli 2009 08.12 uur.

Ook gisteren bereikte de temperatuur hier langs oostgrens bijna overal de 25 graden. Dit betekende alweer de zevende warme dag van deze maand. Een blik op het lijstje van de normalen leerde me vanmorgen dat we de normale aantal zomerse dagen voor deze maand al weer te pakken hebben. De maand is daardoor in snel tempo een vrij warme maand aan het worden. Het 24 uur gemiddelde van deze maand staat nu bijna op 18 graden terwijl 17 graden normaal is voor juli.
Ook de afgelopen nacht weer een vrij hoog minimum van iets boven 15 graden, dat betekend dat we opnieuw een warme dag tegemoet gaan. Wellicht wordt het vandaag nog enkele graden warmer dan gisteren omdat er minder wind is. We kunnen dus opnieuw van een mooie dag genieten want de warmte wordt niet broeierig want er wordt met een zuidwesten wind nog steeds vrij droge en schone lucht aangevoerd.
In de pers vanmorgen berichten over zeer hoge temperaturen tot 40 graden in Zuid Europa. We hoeven niet bang te zijn dat deze hitte onze kant op komt zoals in 2003 De luchtdruk blijft hoog boven Groenland en laag ten noordwesten van ons. Nieuwe storingen die het stationaire lagedrukgebied in duiken zorgen hier eerst voor een paar warme dagen en vervolgens voor enkele dagen met slecht weer zoals dat zaterdag en zondag lijkt te gaan gebeuren. In de eerste helft van de volgende week opnieuw wat warmer.
Daarna zien we dat de lagedrukgebieden zich verplaatsen naar ScandinaviŽ. Dat ik met de Hondsdagen in het vooruit zicht toch niet zoín goede ontwikkeling vindt.
Gisterenmiddag uren lang in de schaduw naar de prachtige stapelwolken liggen kijken die door de diepblauwe lucht heen het noordoosten dreven. Hier tussendoor vertoonden tientallen gierzwaluwen hun onnavolgbare behendigheid. Ze vliegen met een enorme snelheid tussen de woningen door omdat hier enkele nesten zitten. Het lijkt wel of deze vogeltjes nooit moe worden. Ze schijnen zelfs vliegend te slapen. Aan het einde van deze maand vetrekken ze al weer naar Afrika. Dan moeten we er weer tot de volgende zomer op wachten voor ze terugkomen.

Om nog even op mijn vraag terug te komen van gistermorgen over de versie 2010 van het virus programma van Kasperky. Mijn computer lijk niet de enige te zijn waarop het niet goed loopt. Nog maar even wachten tot er een goede update komt. Fijne dag en tot morgen. Johan Effing

  Minima langs de randen van het noord poolgebied

Afgelopen nacht opnieuw lichtende nachtwolken  ( Bron weerwoordforum)

25 gewonden door bliksem inslag in Oostenrijk


Volgens Bert de Jonge regen het vrijwel dagelijks waar hij aan het werk is op het Sakhalin eiland. Op foto zijn de twee gascompressor gebouwen te zien. Hierin bevinden zich de grote Rolls Royce turbines die de gasdruk verhogen in de pijpleiding richting LNG plant (400km zuidelijk van hier) Aan het natte aardoppervlak is goed te zien dat de zomer in mineur is.

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige fotoís over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.