Weercijfers van Zaterdag 18 Juli 2009

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2009-07-18  
 17.6  
 12.7  
 11.1  
 15.5  
 0.8  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 2.2
 helder
 13
 zzw
 1007
 1010
 73

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag en morgen aan de koele kant met nu en dan wat regen of een bui.

Losser 18 Juli 2009 08.06 uur.

Na het voorbij trekken van het onweerscomplex gistermorgen is het weer hier heel erg meegevallen. De middag temperatuur liep in de bebouwde kom nog op naar 24.4 graden op het platteland is het kwik gisteren nog opgelopen naar 23.5 graden. Het warmtegetal tot gisteren is hierdoor hier langs de oostgrens op gelopen naar 47 punten. Het is leuk om dit getal eens te vergelijken met de zomer van 2006 en met de zeer negatieve cijfers van de zomer van 2004 Vergeleken met 2004 verloopt deze zomer tot nu toe heel wat beter.
Vanmorgen heb ik ook even gekeken hoe deze zomer er voor staat als we naar het 24 uur gemiddelde kijken, dat komt voor deze zomer tot nu toe hier langs de oostgrens uit op 16.4 graden. Het zomercijfers ligt daardoor redelijk goed op koers omdat augustus normaal twee graden warmer is dan juni.
Wat de verdere trend voor deze zomer aangaat is er niet zoveel veranderd. In de eerste helft van het volgende weekend de temperatuur weer omhoog. Misschien dat er dan weer zomerse op komst is. Maar vanmorgen leek het erop dat er na deze opleving een wat langere periode op komst is met matig zomerweer. Wat ik na het zeer warme begin van deze maand al dacht lijkt nu toch uit te komen. Dat de temperaturen gemeten op de eerste drie dagen van de maand de hoogste zullen zijn van deze juli maand.
Met gemengde gevoelens denk ik terug aan gistermorgen toen ik heb horen onweren in noord westelijke richting. Volgens een filmpje op de site van RTV Oost moet het slachtoffer in de buurt van een brug over een kanaal hebben gefietst met metalen hekken gefietst.
Vanmorgen is er weer een bericht binnengekomen Bert de Jonge. Hij schrijft dat de vele regen op het Skhalineiland aan de landbouw al voor miljoenen Roebels schade hebben aangericht aan de landbouw. Er wordt nog meer regen verwacht. Bert heef de volgende week pech dat hij weer naar de tandarts moet, hij is hiervoor bijna vier dagen onderweg. Afstanden en tijd lijken daar geen rol te spelen.
Gisterenavond had de weervrouw van het NOS journaal nogal wat buien voor vandaag in de aanbieding. Misschien valt het wel mee en blijft het tot een enkele bui beperkt. Tot morgen, Johan Effing

Klik hier op het tijdelijke weblog dat Mariette Effing deze week gaat verzorgen tijdens het festival 17 tot 26 juli 2009 EUROPA CANTAT in Utrecht.

Komen de Hondsdagen met regen, dan gaan we slechte tijden tegen.


We zijn met een goed oogstseizoen bezig  en komen bijna niet meer bij de groenteboer.

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Berekening voor de lange termijn Losser   Noorse weerdienst (ECMWF)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Gegevens Weerstation Losser noord op Aweka.

Meer dan 6000 prachtige foto’s over het weer
Fotoalbum Luchtvaartweerwaarnemers Schiphol (Peter de Vries)
Welcome to"Russia's Weatherserver" Server! 
Laagste temperaturen en sneeuwhoogten in Rusland

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.