Weercijfers van Zaterdag 09 Januari 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):
Sneeuwdek 07 uur (mm):

 2010-01-09  
 -0.2  
 -4.3  
 -4.5  
 -2.1  
 4  
 sneeuw  
 4  

  Sneeuwdek 19 uur (mm):
  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 9
 0.2
 helder
 16
 n
 1020
 1014
 87

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Een zeer koude noordooster die de driftsneeuw zeer gevoelig in je gezicht kan doen waaien. Het einde van het ongewone winterweer is nog lang niet in zicht.

Losser 9 Januari 2010 09.04 uur.

Veel kan ik aan de verwachtingen niet toevoegen nu er is gewaarschuwd is voor extreem weer. Het is nu eens geen storm die voor ons land van de waterkant komt maar een dooiaanval uit het zuidoosten die niet gaat slagen. Een hoeveelheid zachte lucht stroomt over de zeer koude grondlaag heen. In deze zuidoostelijke bovenstroming trekt een neerslag gebiedje mee. Omdat tegelijkertijd de luchtdruk omhoog gaat boven ScandinaviŽ, dat je in strenge winters vaker wel ziet, steekt er een harde wind op uit oostelijke richtingen. Uit zulke ontwikkelingen kan een echte sneeuwstorm ontstaan. Je kunt dan de weersverschijnselen krijgen van hoge en lage driftsneeuw zien dat een spectaculair gezicht kan zijn. Vanmorgen heb ik even naar de symbolen lage en hoge driftsneeuw gezocht. Die ook nog weer verdeeld zijn in lichte en zware drift sneeuw. Deze symbolen zien er uit, twee gekruiste pijltjes waarvan er een altijd naar rechts wijst en het ander pijltje naar boven of beneden. Als het pijtje naar boven wijst dan is het hoge drift sneeuw. De symbolen zijn te vinden op een pagina van een collega weeramateur. Als je helemaal naar beneden scrolt dan zie je ze aan de linkerkant staan. Op de weersites van de grote weerbedrijven zijn denk ik deze symbolen niet te vinden. Toch maar goed dat er ook uitstekende amateur websites zijn die hier ook aandacht aan besteden.

Gisteravond moet in een zeer populaire tv programma iemand toch enigszins in de fout is gegaan. Hier is verteld dat het ijs bij een harde wind niet zo hard aangroeit. Het ijs groeit dan wel juist snel aan omdat er dan door de harde wind dan veel warmte aan het water wordt ontrokken ook al er sneeuw op het ijs ligt. Bij een harde wind dringt de vorst overal dieper in door omdat de afkoelingfactor dan veel groter. Het kan ook zijn dat ze deze deskundige niet hebben laten uitpraten. Want in zulke programmaís worden de mensen nog al eens in de rede gevallen en worden er wel eens vragen gesteld waarvan je met je hoofd gaat schudden. Straks toch maar even gaan zoeken op uitzending gemist.  Het zou in ons land maar eens een paar nachten 15 graden gaan vriezen meteen harde wind dan komen ze er wel achter wat er dan allemaal kan gebeuren.

Het was gisteravond een spectaculair gezicht tijdens een voetbalwedstrijd de driftsneeuw van het dak van de Grolsch Veste te zien waaien. Ben daar naar toe geweest met mijn oudste zoon en de twee kleinzoons op uitnodiging van een weerkennis. Een wedstrijd tussen de koplopers uit de Duitse en de vaderlandse competitie. F C Twente had veel moeite met het snelle Duitse team in de vrieskou en verloor met 1-2 Koud heb ik het geen moment gehad want we werden in de skybox verwend met allerlei warme drankjes en lekkere hapjes. Een avond in de vrieskou om niet snel weer te vergeten. Tot morgen, Johan Effing

Paul en Witteman over het weer en de Elfstedentocht een van de leukste uitzendingen die ik van hen heb gezien.

Wil de sneeuw niet vlug verdwijnen , zal er zeker nieuwe verschijnen.

Hier nog een link naar winterse kunst

De Duitse sensatie krant Bild ziet voor het komend weekend al een sneeuwchaos op de wegen (Bron: Eric Effing)

Waar zijn de natuur ijsbanen open? (Bron:Schaatskaart)

Verwachte ijsdikte midden Nederland (Bron: KNMI)

Foto reportage: Losser onder de sneeuw op een rustige zondagmiddag.

Verzameling nieuws over het actuele winterweer

Actuele sneeuwhoogten in Nederland

Opgetreden extremen laatste 24 uur Nederlandse weerstations  er

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.


Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

Weeroline  Losser  Klik en vergelijk.

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.