Weercijfers van Zondag 02 Mei 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2010-05-02  
 10.3  
 2.4  
 7.7  
 3.7  
 regen  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 zonloos
 10
 ENE
 1010
 1006
 84

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Een aktief regengebied maakt vandaag resoluut een einde aan de april droogte.

Losser 2 Mei 2010 08.20 uur.

Samen met Tonny Morsink uit De Lutte hebben we gisteren een heel leuke middag gehad op de open dag van MeteoConsult. Met het KNMI is dit een van de weinige weerbedrijven die nauwe contacten onderhouden met de vele weerwaarnemers die Nederland rijk is. Er was zelfs een fotowedstrijd waar de aanwezigen op konden stemmen. Want van de vele plaatjes die elke dag naar de weerbedrijven worden opgestuurd maken de TV meteorologen dankbaar gebruik in hun presentaties.

We hebben met veel oude bekenden gesproken en waren verschillende leerzame voordrachten. Onder andere over de gladheid bestrijding. Dit lijkt nog een beetje in de kinderschoenen te staan. Want er wordt geprobeerd met behulp van foto’s van de omgeving de plekken op de trajecten in kaart te brengen waar onverwacht gladheid kan ontstaan. Dit stopt men dan in een model en de gegevens die hieruit komen kan men dan de klant gaan adviseren. Op het platteland kan het natuurlijk veel sneller glad zijn dan bijvoorbeeld in de bebouwde kom. Hier komt ontzettend veel ervaring bij kijken.

Reinier van de Berg hield een voordracht over klimaatverandering. Hij vertelde dat het klimaat ongeveer graad warmer is geworden. Als er geen klimaatverandering was geweest dan had het wintergemiddelde van de afgelopen winter bijvoorbeeld een graad lager kunnen uitvallen. Heel voorzichtig vertelde hij dat de komende zomer wel eens te nat en aan de koele kant zou kunnen verlopen omdat de blokkering in de atmosfeer waaraan wij de koude winter hebben te danken hebben nog steeds voortduurt.

Ook het nieuwe kaartje van de Amerikaanse weerdienst NCEP wijst helaas in deze richting. Of ze gelijk krijgen de tijd zal het leren. De kaartjes zijn op deze link te vinden.

Vandaag lijken we voor het eerst sinds lange tijd met een actief regengebied te maken krijgen dat veel regen gaat brengen in ons land. Het kondigt de overgang aan naar een wat langere periode met te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Fijne voetbalzondag en tot morgen. Johan Effing

Is de mei nat , een droge juni volgt zijn pad.
 

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Weerplaza voorheen Weathernieuws 15 daagse verwachting Oost Ned.

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Link naar site MeteoConsult met radar beelden speciaal voor Losser en omgeving.


Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron : Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.