Weercijfers van Dinsdag 22 Juni 2010

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2010-06-22  
 20.5  
 3.1  
 -1.5  
 13.2  
 droog  
 14.1  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 6
 N
 1022
 1024
 32
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Weersverbetering zet door. Gaat het kwik tijdens het weekend in de bebouwde kom aan 30 graden snuffelen?

Losser 22 Juni 2010 08.17 uur.

Dit zijn voor mij nu de echte krenten uit de pap dat het grasminimum in juni tot onder het vriespunt daalt. De afgelopen nacht was dit voor de tweede keer maand. Vanmorgen tussen vijf en zes uur daalde het kwik aan de grond tot -1.5 graden onder nul. Vorst aan de grond komt in juni wel vaker voor. In juni 2008 gebeurde dit maar liefst zes keer. Op 24 juni vroor het toen aan de grond nog 1 graad.

Scheef vorige week al iets over het tekort aan neerslag dit jaar waar ik de verdamping buiten beschouwing heb gelaten. Van collega Paul Scholten hier in het dorp heb ik hierover nu enkele bijzonderheden van zijn station ontvangen. Op zijn station is vanaf 1 januari 276 mm neerslag gevallen. De verdamping vanaf 1 januari was nog net iets groter 292 mm. Alleen in juni is de verdamping al 76 mm bij een neerslagsom van 12 mm. Het tijdstip dat er een sproeiverbod komt lijkt dan ook snel dichterbij te komen. Op deze webcam van het Waterschap Regge en Dinkel is mooi te zien hoe laag het peil van de Dinkel op het ogenblik staat.

Gisteren heb ik ergens gelezen dat de kans groot is dat deze zomer warmer wordt dan normaal. Dit is heel gemakkelijk te zeggen omdat sinds het jaar 2000 alle zomers door de klimaatverandering warmer zijn verlopen dan normaal. Alleen de eerste zomer van de 21e eeuw verliep 0.2 graden koeler dan normaal. Om een echte te koude zomer te vinden ten opzichte van normaal moeten we helemaal terug naar het jaar 1993 Deze zomer was hier langs de oostgrens een graad kouder dan normaal. Om het helemaal af te maken de koudste zomer uit de reeks was 1962 Deze was 2.2 graden kouder dan normaal. Of schaatsenrijdend Nederland er nu een dergelijke zomer voor over zou hebben want op deze koude zomer volgde de veel beschreven strenge winter van 1962-1963 Ik denk dat heel Nederland bijna in opstand zou komen als het weer tot zon slechte zomer zou komen. Het klimaat is sindsdien een heel stuk beter geworden. Koude zomers zijn in het verleden deden zich vaak voor na een winter die kouder was dan normaal In 1947 gebeurde dit niet. Want deze zomer is nog altijd de warmste zomer uit de klimaatreeks. De zomer van 2003 kwam er nog het dichtste bij. 1947 was immers de zomer met vier hittegolven. Als de trend van de klimaatverandering echt doorzet dan zal 1947 vast een keer sneuvelen. Dan zou het tot erg vervelende toestanden in Nederland kunnen komen.

Over de weersverbetering kunnen we kort zijn. Die gaat gewoon door. Maar tot een hittegolf lijk het gelukkig niet te komen. Al zou hier en daar tijdens het weekend of begin volgende week in de bebouwde kom aan de 30 graden kunnen worden gesnuffeld. Een drukverdeling voor een (lange) hittegolf heb ik vanmorgen op de kaarten niet gezien. Tot morgen, Johan Effing

WK Voetbal 2010: weer en klimaat

Zuid-Afrikaanse Weather Service

Verwachtingen en waarnemingen van het weer Johannesburg Zuid-Afrika.

 

Over 90 jaar zal het menselijk leven op aarde onmogelijk zal zijn volgens een bericht op een Russische site

Meer ijs op Antarctica is door het ozongat in de atmosfeer? (Bron: Gismeteo Rusland)

Enkele temperaturen op de Zuidpool waar de winter nu in volle gang is

Foto's van Mars in hoge resolutie (rusland)

Overstromingen in Midden-Europa in mei / juni 2010 (duits pdf bestand)

Natuur, weer en klimaat op school

http://www.keesfloor.nl/artikelen/satmet.htm

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg  Losser 
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien dagen verwachting voor Losser Foreca USA

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie
weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld. Sat 24.nl   
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Vooruit Losser 2009- 2010 met competitie programma en aanvangstijden.

Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.