Weercijfers van Dinsdag 26 April 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-04-26  
 22.2  
 5.2  
 14.1  
 droog  
 12.7  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 helder
 12
 oost
 1023
 1020
 24

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag nog veel zon maar meer wind. Morgen en donderdag kans op enkele (onweer) buien. Koninginnedag en de dagen er na terugkeer van het fraaie lenteweer.

Losser 26 April 2011 08.19 uur.

Nu voor ons gebied de op een na warmste Pasen achter ons ligt gaan we natuurlijk weer even vooruit kijken. Na het traditionele rondje weerkaarten was het meeste wat mij opviel dat begin mei op de kaarten de luchtdruk boven Groenland sterk omhoog gaat. Gisteren en ook vanmorgen heb ik daar waarden gezien van 1050 hPa. De ervaring leert dat dit meestal niet zonder gevolgen blijft voor ons weer. Gisteren waren er op onze breedte al minima te zien met een minnetje er voor. Of we dan met een uitbraak van Arctische lucht te maken krijgen dat hoop ik niet. Maar begin mei is er wel gevoelig voor. Want in de aanloop naar de IJsheiligen periode wil het wel eens erg koud worden voor de tijd van het jaar. We gaan het met argusogen volgen. Want die volledig geblokkeerde luchtdruk verdeling zo als we die de laatste maanden beleven wil wel eens voor niet mogelijk gehouden weer zorgen. Deze april maand die begint te lijken op april 2007 zou zich immers volgens de wetenschappers ook niet zo snel herhalen.

Dat deze maand hier langs de oostgrens al 0.6 punten heeft geschoord voor het warmtegetal daar kwam ik gisteren achter. En dat er ook nogal wat jaren geweest dat er tot deze tijd van het jaar een veel hoger puntenaantal werd bereikt. Dat lijstje is hier te vinden. Even heb ik moeten zoeken waarom april 2009 niet in het lijstje staat ook al een bijzonder warme april maand. In deze maand is het 24 uur gemiddelde op geen enkele dag boven de 18 graden uitgekomen. Dit in de nacht naar paaszaterdag wel het geval. Het 24 uur gemiddelde is toen op 18.6 graden blijven steken. Nu is mijn geheugen gelukkig weer een beetje opgefrist. Hier de pagina van het KNMI met uitleg over het warmtegetal.

De komende dagen even in dip in het warme voorzomerweer door aanvoer van koelere lucht vanuit het noorden. Of het thermische lagedrukgebied dat ons van oost naar west gaat passeren en hier flink wat neerslag achterlaat daarover is veel onzekerheid. Wel is bijna zeker dat na het passeren van de hoogte storing er weer warmere lucht vanuit het oosten binnenstroomt en het buitengewone warme voorjaarsweer nog een aantal dagen terugkomt. Tot morgen, Johan Effing

Neerslagkaartje donderdagavond ( Bron: Wettercentrale - GFS)

Nieuwe update NOAA temperatuur zomer herfst en winter 2012

Nieuwe update NOAA neerslag zomer herfst en winter 2012  (droog 2011?)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.