Weercijfers van Maandag 16 Mei 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-05-16  
 13.9  
 9.4  
 9  
 11.9  
 2.8  
 regen  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 zonloos
 12
 SSW
 1021
 1021
 89
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Groeizame maar frisse dag met weinig zon. Komt er na morgen een nieuwe droge periode met boven normale temperaturen op ons af?

Losser 16 Mei 2011 08.16 uur.

Zou de vraag die ik mij vanmorgen heb gesteld dan toch bewaarheid worden dat we vandaag een van de tien zonloze dagen gaan meemaken die normaal zijn voor heel voorjaar. Het zou dan de vijfde zonloze dag kunnen worden van dit voorjaar. Want maart en april hadden ieder twee zonloze dagen. Vanmorgen begin ik zo met dit praatje omdat we misschien wel met de zonnigste lente bezig zijn uit de reeks. Want elke dag komt het aantal uren zon van dit voorjaar dichter bij de 634 uur van 1990 Straks als de goede cijfers binnenkomen dan kunnen we zien hoe lang gisteren en zaterdag de zon heeft geschenen.

Deze zonloze dag heeft ook een andere prettige kant want, vanmorgen valt er zelfs groeizame regen iets dat we dit voorjaar nog niet hebben gezien. De regen die tot nu toe naar beneden kwam viel in de vorm van buien. Ook gisteren buien maar dit leverde in Losser slechts enkele verdwaalde spatten op. Maar in Zwolle kwam uit een bui zelfs 12.4 mm met hagel naar beneden.

Morgen zou het ook nog een beetje kunnen druppelen. Maar na morgen lijkt de weermachinerie zich op te maken voor een nieuwe periode van warmer weer met weinig neerslag. Of de temperatuur dan eindelijk in mei eens de 30 graden gaat halen is afwachten. Volgens het ECWMF zouden we er volgende dicht bij kunnen komen. Toen ik vanmorgen deze pluim zag heb ik toch wel even met de ogen geknipperd. De laatste keer dat het in mei tropisch werd was in 2005  In 1922 beleefden we hier in het oosten zelfs het fenomeen van vier tropische dagen. De mensen beleefden toen in mei de vroegste hittegolf ooit van zes dagen.

Of het vanmiddag bij de Grolsch Veste droog blijft die kan het beste hier even klikken. Of even naar de buienradar van Weeronline kijken. Bekijk buienradar Enschede

Bomen in bermen langs snelweg leggen 't loodje door strooizout (Bron: De Stentor)

Thermohaliene turbulentie kan toenemen West-Europese opwarming
Bron: Auteur Archief: Rolf Schuttenhelm

Unwetter mit Hagel am 12.05.2011 in Thüringen

Demonstratie filmpjes Youtube alle soorten weerstations (Bron: Paul Scholten)

Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.