Weercijfers van Woensdag 15 Juni 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-06-15  
 23.7  
 7  
 3.7  
 17.5  
 droog  
 3.8  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 7
 W
 1018
 1015
 46
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Veel hoge bewolking vrij warm maar meest droog. Morgen overgang naar een meer onbestendig weertype.

Losser 15 Juni 2011 08.05 uur.

We hebben het vroeger in de tijd van Jan Pelleboer en Hans de Jong vaak meegemaakt, dat, als we de langste dag naderden met een overgang naar een onstabieler zomers weertype te maken kregen. Het weer kon dan lange tijd van slag blijven. Een periode met bestendig zomerweer daar kon je met net een week vakantie in het vooruitzicht alleen maar van dromen. Hiermee wil ik niet zeggen dat het nu ook met de zomer die kant op gaat. Maar toen ik vanmorgen op een van de laatste kaarten de GFS de datum van 1 juli al zag staan met nog steeds lage druk boven Scandinavië komen deze oude herinneringen van zeer onbestendig zomerweer weer boven. Laten we hopen dat het deze kant niet uitgaat.

Met veel woorden wordt al dagenlang deze overgang naar zeer wisselvallig weer met flink regen aangekondigd. Soms met de zin: “Van de knop gaat om”. Daarom heb ik vanmorgen maar even gekeken wat er in de modellen staat. Het GFS model berekend voor ons gebied t/m volgende week dinsdag tussen 25 en 30 mm. Dit zou wel eens veel meer kunnen zijn maar ook veel minder als de neerslag in de vorm van buien gaat vallen. Ik denk dat men in de agrarische hoek met de helft 10 tot 15 mm al blij zou zijn. Begin volgende lijkt de temperatuur kort sterk omhoog gaan. Dat lijkt dan te worden gevolgd door een onweerstoring. Dan zouden de hemelsluizen wel eens wagenwijd open kunnen gaan in de vorm van zware buien. Want we zijn nu zo langzamerhand in de tijd van het jaar aangekomen dat zich vlot van deze zware buien kunnen ontwikkelen.

Na een grijze ochtend liep gistermiddag hier tussen de woningen de temperatuur nog op tot ruim 23 graden. Warmer hoeft het voor mij niet te worden. Deze junimaand laat zich tot nu toe wel enigszins vergelijken met die van het vorig jaar. Toen bracht juni het in de eerste helft van de maand hier langs de oostgrens het ook tot 4 zomerse dagen Hier lijkt nu verandering in te komen.

We wachten maar rustig af wat er weerkundig gezien op ons afkomt. Dit kunnen we gelukkig nog niet sturen. Anders zou de eerste meteoroloog misschien wel tussen de Europese steden voor overleg steeds heen en weer moeten reizen. Grapje. Tot morgen, Johan Effing

Klik hier voor allerlei wetenswaardigheden rond neerslagwaarnemingen in Twente
(Bron: Weerstation Losser
)

Gisteren heb ik de pagina van lei en griffel tot computer van een update voorzien
(Bron: Weerstation Losser)

De pagina: De Dinkel vroeger en nu heeft ook een update ondergaan
(Bron: Weerstation Losser)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar
Gevoelstemperatuur. Buienradar

Laatste bewolkingbeeld.
Sat 24.nl   
 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog: Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.