Weercijfers van Maandag 05 September 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-09-05  
 19.7  
 12.6  
 11.8  
 15.3  
 0.5  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 7.2
 helder
 12
 SSW
 1011
 1015
 47

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag een overgang naar winderig buiig en koel weer. Dat bijna heel de week zal voortduren..

Losser 5 September 2011 08.32 uur.

Door al de drukte van het afgelopen weekend was ik er nog niet aan toe gekomen om de cijfers van de neerslag en temperatuur van 1 januari tot 31 augustus even te vergelijken met normaal. Kijken we eerst naar de neerslag dan zien we dat op weerstation Losser 560  mm naar beneden is gekomen. Het neerslag tekort is, ondanks het record droge voorjaar de verdamping buiten beschouwing gelaten nu helemaal verdwenen. Want normaal komt er in deze periode 483 mm naar beneden. Het overschot aan mm bedroeg per 31 augustus 57 mm. Dramatisch nat is dit nog lang niet.

Het tekort aan neerslag dat dit voorjaar ontstond is door het overschot aan neerslag opgevangen door de veel te natte zomer. Wie de boeken van Jan Buisman ‘Duizend jaar weer wind en water in de lage landen” heeft gelezen die kan zien dat dit vroeger ook heel wat keren is voorgekomen. Een enkele keer wil voorjaarsdroogte te wel eens gevolgd worden door een droge zomer zoals in 1976 Heel apart waren de jaren 1947 en 1959 de droogte duurde toen tot ver in de herfst. In die jaren ontstonden er op de hoge zandgronden zelfs watertekorten.

Kijken we nog even naar de temperatuur. Deze is normaal van 1 januari tot eind augustus 10.3 graden. En is dit jaar uitgekomen op 10.8 graden. Ondanks het tegen vallende zomerweer verloopt het jaar tot nu toen niet te fris. Klimatologisch gezien zijn we dus, min of meer met een normaal jaar bezig

Nu even naar het toekomstige weer. Van de grote weerbedrijven zijn er nog geen seizoenverwachting bekend. Misschien zijn de opstellers er van nog met vakantie. Het kan ook zijn dat ze wat voorzichtiger zijn geworden. Want met de zomerverwachting zijn ze op een enkele uitzondering na, allemaal de mist ingegaan. De Amerikanen blijven gewoon vasthouden aan een vooral te koude en natte herfst voor ons gebied. Het kan ook zijn dat de commerciële bedrijven een slechte prognose niet durven te verkopen. Op korte termijn lijken de Amerikanen het gelijk aan hun zijde te krijgen. Want we gaan een frisse winderige week tegemoet. Waarbij er vooral in het westen van het land veel regen naar beneden kan komen. Maar dit is in het najaar normaal. Tot morgen, Johan Effing            (Joris de groetjes van Oma en Opa)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

 Buienradar  Gevoelstemperatuur.
(Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.