Weercijfers van Dinsdag 04 Oktober 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-10-04  
 19.2  
 13.8  
 13  
 16.1  
 0.1  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 2.6
 helder
 10
 SSW
 1018
 1019
 65

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vandaag en morgen nog geen regen van betekenis en vrij zacht voor de tijd van het jaar. Daarna wisselvalliger kouder en flinke regenkansen.

Losser 4 Oktober 2011 08.18 uur.

Veel merkt je er niet meer van als we diep in de herfst eens een nacht meemaken met een nacht temperatuur van boven 15 graden. Om precies te zijn vanmorgen om 7 uur stond het kwik hier langs de oostgrens op 15.2 graden. Dit is ook mooi te zien de grafiek gebied van het Vantage Pro weerstation dat nu al tien jaar dag in dag uit grafiekjes produceert. Ook is in dit grafiekje de fantastische temperatuur gang in de bebouwde kom te zien van de afgelopen dagen. Het Weatherlink programma dat bij het weerstation hoort is ook zo in te stellen dat er veel meer dagen in de grafiek in te zien zijn.

Warme nachten zien we in oktober de laatste jaren wat vaker voorbij komen dan vroeger. Dit zal wel komen van dat het klimaat vooral in het najaar toch langzaam iets warmer wordt. De warmste oktober nacht die ik heb gezien was 16.6 graden in de reeks van Twente op 4 oktober van het jaar 1966

Gisteren hier langs de oostgrens bijna opnieuw een maximum dagrecord voor de voormalige Vliegbasis Twente. Het werd daar 24.2 graden. Deze temperatuur werd op 3 oktober 1959 daar ook al eens bereikt. Maar de waarden van gisteren moeten denk ik nog gecontroleerd worden. Het zou dus best nog een tiende graad hoger of lager kunnen zijn. Zie hiervoor ook nu weer meegestuurde grafiek. De afgelopen periode met uitzonderlijk warm weer, met bijna vier nieuwe dagrecords is nu wel de opvallendste periode met bijzonder weer van dit jaar geworden.

Vandaag en morgen komen de temperaturen nog weer ver boven normaal uit. Vooral voor morgen ben ik nieuwsgierig wat er dan zal gaan gebeuren. Er wordt dan aan de voorzijde van een depressie die een markante weersomslag gaat veroorzaken opnieuw voor de tijd van het jaar opnieuw een portie verse warme lucht met een zuidwesten wind naar het noorden gestuwd. Hoewel er naar het weekend toe flink wat regen wordt berekend zouden de hoeveelheden hier nog wel eens mee kunnen vallen. Want de meeste regen valt in het najaar vaak in de kuststreek. Deze berekening van de GFS laat dat al een beetje zien. Johan Effing

Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube

Natuur kan weerextremen niet bijbenen (Bron: Volkskrant)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

 Buienradar  Gevoelstemperatuur.
(Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.