Weercijfers van Dinsdag 11 Oktober 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-10-11  
 16.4  
 10.6  
 10.6  
 14  
 11.7  
 regen  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 zonloos
 15
 WSW
 1014
 1015
 81
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Langzaam minder onstuimig. Ook morgen aanvankelijk nog regen. Daarna overgang naar droger weer.

Losser 11 Oktober 2011 08.21 uur.

Ook vandaag stroomt er met een zeer krachtige zuidwestelijke tot zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht over ons land. Gisteren bedroeg het 24 uur gemiddelde van de temperatuur ruim 16 graden. Dat is ruim 6 graden boven het gemiddelde van oktober. De weermachinerie lijkt dus weer bezig om een zachte maand aan het teveel van de maanden met boven normale temperaturen van de laatste tientallen jaren toe te gaan voegen. Gisteren stond het gemiddelde van oktober op ruim 13 graden terwijl 10 graden voor een oktober maand normaal. Zo vergelijken kan en mag natuurlijk niet. Maar na de kaarten voor zover ze al op te vragen lijkt er voor de rest van deze maand lijkt geen vroege kou in te zitten zoals in 2003. De Amerikanen blijven ook vasthouden aan een zeer zachte oktobermaand.

Op dit kaartje is ook te zien dat ze een belangrijk te koude november voorzien. De berichten die gisteren rondgingen in de media zouden hiervan best eens kunnen afgeleid kunnen zijn. Of de zon hierin een rol speelt zou ook best eens kunnen. Uit de verschillende berichten over de zon met foto’s lijkt dat ze juist weer actief is geworden. Want er waren op die foto’s nog al wat zonnevlekken te zien.

Hoe zich dat zou kunnen vertalen in zeer vroeg winterweer in november daar zullen denk ik alle weergeďnterneerden wel erg nieuwsgierig naar zijn. Vanmorgen heb ik over het voorkomen van strenge tot zeer strenge winters een stukje dat ik jaren geleden boven een van mijn pagina’s met weerspreuken heb gezet naar deze pagina gekopieerd.

Tot een strenge winter komt het in Nederland niet zo vaak. Gemiddeld eens in de tien jaar. Zeer strenge winters komen hier zelden voor. Eens in de 40 jaar. De jaren veertig van de vorige eeuw brachten drie zeer strenge winters in nog geen zeven jaar. Tijdens de zeer strenge winter van 1942 waren de Duitse troepen in Rusland niet opgewassen tegen de strengheid van deze ongewoon zeer strenge winter, die een ommekeer betekende in deze oorlog. De laatste zeer strenge winter in kwam voor in 1963.

Vandaag blijven we onder de zeer krachtige zuidwestelijk stroming liggen. Langzaam wordt morgen en overmorgen het front dat ten noorden van ons land ligt minder actief. Maar door de verschillende weercentra worden er nog heel wat mm berekend voor een zich sterk ontwikkelend hogedrukgebied hier de regie in de atmosfeer gaat overnemen. Johan Effing


Het afgelopen voorjaar heb ik een handje vol bonen van een Hongaarse vrouw uit haar vaderland gekregen. Dit was het resultaat.

Extreme winter op komst (Bron: Volkskrant)

Professor Svensmark: de afkoeling is begonnen (want de wolken worden in de ruimte gemaakt)
( Bron: De Klmaattosoof)

Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

 Buienradar  Gevoelstemperatuur.
(Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.