Weercijfers van Dinsdag 25 Oktober 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-10-25  
 11.5  
 8.6  
 7.8  
 10.2  
 0.3  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 0.7
 helder
 13
 ESE
 1007
 1006
 63

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Meer bewolking dan in de voorafgaande dagen en aan het einde van de dag een kleine kans op wat regen.

Losser 25 Oktober 2011 07.55 uur.

Vandaag nemen we afscheid van een opvallend zonnige periode zoals die maar heel zelden voorkomt in oktober. Fronten van een depressie die in Portugal en in Ierland flink hebben geteisterd bereiken vandaag sterk in betekenis afnemend onze streken. Ik moet dan ook nog zien dat er hier langs de oostgrens een meetbare hoeveelheid regen uit naar beneden komt. Uit sommige computer berekening blijkt dat dit wel eens de laatste regen kan zijn die er deze maand zou kunnen gaan vallen. Hogedruk boven het oosten van Europa  verhinderd voorlopig dat depressies dichterbij kunnen komen. Ik heb vanmorgen zelfs een berekeningen gezien dat deze blokkade misschien wel stand gaat houden tot ver in de eerste decade van de slachtmaand. Er wordt doordoor met een zuidelijke stroming voortdurend zachte lucht aangevoerd.

Gisteren bleef de temperatuur ongeveer een graad achter bij eergisteren. Dit stond niet helemaal in de verwachtingen. Bovendien was het door de toegenomen zuidoosten wind ook nog eens belangrijker kouder voor het gevoel. Voor de vierde achtereenvolgende dag perste oktober het maximale aan zon er uit. Daardoor gaat oktober ruim over het aantal uren zon heen dat normaal is voor deze maand. En staat nu al bij de zonnigste 10 maanden met 132 uur in de reeks. Maar zal denk ik de 184 uur van 2005 niet voorbij gaan.  Klik hier voor het aantal uren zon van oktober zoals die hier in de reeks staan.

Op mijn schrijven gisteren over dat de komende winter misschien zachter gaat worden dan normaal zijn maar enkele reacties binnen gekomen. Een van de schrijvers heet een nieuwe zachte zeer winter welkom. Van een andere mag de kleine ijstijd beginnen. Wie serieus over het voorkomen van strenge winters mee wil gaan praten die kan het beste even naar deze pagina gaan. De laatste keer dat we hier cijfermatig in Nederland over de drie wintermaanden met een strenge winter te maken hebben gehad was in 1979  Zelfs de winters uit de begin jaren 80 waarin twee Elfstedentochten zijn verreden het klinkt misschien heel vreemd horen niet in classificatie van strenge winters thuis. Als er een groep of vereniging is die graag eens wil praten over het voorkomen van strenge winters die kan contact met mij opnemen. Tot morgen, Johan Effing

Grote neerslagsommen in West en Zuid Europa (Bron: Ogimet)

Lange termijn ideeŽn voor de winter 2011/12, 4e Winter koude van de laatste zes? als gevolg van een milde oktober? ( Bron: Site Aweka )

Studie van de NASA over het warmer worden van het klimaat (Bron: NASA)

Prachtige foto groot formaat Oelermars Losser links boven

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.