Weercijfers van Zaterdag 12 November 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2011-11-12  
 10.7  
 -1.1  
 -3.8  
 4  
 droog  
 7  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 6
 ESE
 1032
 1033
 62
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


De november droogte houdt voorlopig nog aan met vooral in de komende nachten en ochtenden wat lichte vorst.

Losser 12 November 2011 08.06 uur.

Met het klimmen van de jaren wordt de periode dat je je iets kunt herinneren steeds langer. Zo ook vanmorgen weer toen ik op het computerscherm de datum 12 november 1965 zag staan. Het is een datum die me altijd bij zal blijven. We waren aan het werk op de wijk het Mekkelholt in Enschede waar nu alweer verscheidende huizen zijn afgebroken en herbouwd. Het vroor die maandagmorgen matig en de koude noordooster had vrij spel in de woningen waar we toen in aan het werk waren. Deze waren nog niet helemaal glasdicht waren zodat alles al diep was bevroren. Hierdoor gingen we als stukadoor vrijwel direct het vorstverlet in. De vreugde was bij het wegrijden op de brommer zo groot dat ik te veel gas gaf en een bevroren plas water over het hoofd zag met het gevolg dat ik een flinke schuiver maakte. Gelukkig ving de oude zware lange leren jas die ik toen droeg de val op en half uur later zat ik toch heerlijk bij mijn vrouw en de toen nog kleine kinderen bij het snorrende potkacheltje een lekkere kop koffie te drinken. Het zijn kostbare herinneringen die je nooit weer vergeet.

Bij het doorbladeren van die weerkaarten die nu al bijna tot aan het einde van deze maand reiken kom je er al heel snel achter dat Koning Winter waarschijnlijk deze maand geen enkele meer kans krijgt. Het kan wel tot wat lichte vorst komen zoals vanmorgen en dat waarschijnlijk ook in de volgende nachten zal gaan gebeuren. Maar tot een echte kou inval vanuit het noordoosten zal het niet komen. Waarschijnlijker is dat het hogedrukgebied zich tijdelijk terugrekt in een zuidelijke richting en er een lange zuidwestelijke stroming met vrij zachte lucht op gang komt waardoor de winter in heel west en noord Europa voorlopig weinig kansen krijgt.

Ondanks dat de zon er gisteren volop scheen haalde de temperatuur de 10 graden niet. Door de af en toe matige oostenwind stond voelde het erg frisjes aan. In de eerste 10 dagen van november viel er maar 0.6 mm neerslag en was daardoor de droogste eerste decade van sinds november 1983 toen er helemaal viel geen neerslag viel. De natste eerste decade van november beleefden we in 1941 er kwam toen maar liefst 84 mm beneden. Hierop volgde een zeer strenge winter die pas in januari begon. De winter van 1983 was daar in tegen zeer zacht. Hiermee wil ik vandaag besluiten. Een fijne zaterdag en tot morgen, Johan Effing

Na helder weer nu sombere mist , heeft zeker ook nog vorst in de kist.

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.