Weercijfers van Maandag 12 December 2011

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2011-12-12  
 7.7  
 3.6  
 3.4  
 6.1  
 4.1  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 1.8
 helder
 14
 SSW
 1001
 1009
 68

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Vooral vanmorgen wat regen. Morgen lijken de hemelsluizen pas goed open te gaan vergezeld van veel wind.

Losser 12 December 2011 08.19 uur.

Nog niet vaak heb ik in het Internet tijdperk zulke anti winterse weerkaarten gezien als in deze december maand. Zelfs enkele virtueel winters weerkaartje dat je in andere zachte winters zag voorbij komen ontbreken nu. Op het weerwoord forum was gisteren zelfs te lezen zouden de modellen ineens nu een heel stuk beter zijn geworden.

Kan mij uit de zachte december maand van 1984 herinneren dat de toenmalige voorzitter van het VWK tegen mij zei: “Johan het wordt niks met deze winter!’. Maar wat gebeurde er, begin januari viel er een pak sneeuw de wind draaide naar het noordoosten. Het klaarde op en boven het sneeuwdek ging de temperatuur omlaag naar min 20 graden. Op tien cm boven de sneeuw heb ik toen bij een vriend in een weiland bijna -29 graden den gemeten. Later in februari volgde er nog weer een vorstperiode. Toen werd er na 22 jaar zelfs weer een Elfstedentocht verreden. Zo snel kan het weerbeeld in Nederland veranderen.

Deze week blijven we onder een zeer sterke westelijke stroming liggen. Enkele gevaarlijk uitziende depressies trekken in deze stroming mee. Vooral dinsdag en vrijdag zullen deze in het Noordzeegebied enorm tekeer gaan. Opnieuw lijkt Schotland het zwaar te verduren krijgen. Daar is de afgelopen week al een van die windmolens omgewaaid. Vandaag lijkt het met de regen nog wel mee te vallen. Vooral morgen lijken de hemelsluizen goed open te gaan. Net als gisteren lijkt er de komende tien dagen elke dag er een flinke hoeveelheid regen naar beneden te komen. Een schrale troost voor de winterliefhebbers is, als een waterballet de Dinkeldelta blank staat er dan nog wel eens een korte winterse periode op wil volgen. Voor en tijdens de kerstdagen lijken we hier inderdaad meer hoge drukinvloed te krijgen.

Gisternacht en ochtend is de temperatuur op normale waarnemingshoogte hier niet onder het vriespunt gekomen. Aan de grond had het wel iets gevroren. Zodat we hier langs de oostgrens het nog steeds moeten doen met een vorstloze december. Gisteravond nog even naar het koudegetal gekeken tot vandaag. Het is in vergelijking met andere jaren onderuit gegaan naar een 83e plaats. Dit geeft duidelijk aan dat we dit seizoen nog niet veel echte kou hebben gehad.

Op mijn oproep van gistermorgen om een plaatje op te sturen van de maansverduistering van zaterdag in de late middag zijn enkele reacties binnen gekomen. Deze verduistering was hier langs de oostgrens door een bijna onvoorstelbare heldere lucht prachtig te zien. Onvergetelijk was de maansikkel in de schemering boven de horizon omhoog te zien komen. Op snelweg rijdend kun je er niet zomaar geen plaatje van maken. Jammer, maar je kunt niet alles hebben. Johan Effing

Opnieuw een bericht op Meteonovostie over ongewoon zacht weer langs de Arctische kusten van Rusland

Maxima minima en neerslag Russische stations  (Bron: Ogimet)

Maxima minima en neerslag Nederlandse stations  (Bron: Ogimet)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747
Update Vooruit Losser 2011
 
Weblog: Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Weblog:
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM

Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Videofilm van het Bruegheliaansfestijn in Losser  (Bron: RTV Oldenzaal Losser)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

Hier oude buienradar, prognose met link en veel reclame

 

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.