Weercijfers van Zondag 15 Januari 2012

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (soort):
Zonneschijnduur:

 2012-01-15  
 5.9  
 -5.2  
 -8.7  
 0.4  
 droog mist  
 7.2  

  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):
  :

 helder
 4
 SE
 1029
 1028
 73
 

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Steeds meer opklaringen en in de nachten en ochtenden lichte vorst.

Losser 15 Januari 2012 08.45 uur.

Vandaag sluiten we de eerste helft van de winter af. Uit de informatie waarover ik beschik is het de op twee na zachtste winterhelft ooit geworden. Alleen 1975 en 2007 waren nog zachter. Deze eerst winterhelft grossierden niet in zeer hoge dag temperaturen van boven de tien graden maar de gemiddelden lagen erg hoog. Een grote uitzondering was Nieuwjaarsdag toen de temperatuur opliep naar 12.9 graden. Ook het 24 uur gemiddelde van Nieuwjaars dag is nog noot zo hoog geweest. Twee nieuwe datum records. Hoewel het in de eerste winterheft bijna het elke dag regende wat in het noorden van het land veel overlast veroorzaakte, zijn er hier langs de oostrgrens denk ik wel nattere eerste winterhelften geweest. Zeer bijzonder is dat het in deze eerste winterhelft hier langs de oostgrens niet heeft gevroren. Zo tovert de weermachinerie bijna elk seizoen altijd wel weer iets bijzonders uit zijn hoge hoed waar je van tevoren geen rekening mee houdt en helemaal niet aan denkt.

Wat al enkele dagen in de verwachting staat lijkt nu toch gaan gebeuren. We gaan enkele dagen met rustig en droog januari weer tegemoet, waarbij de zon ook goed mee gaat doen. Het dubbeltje moet al heel raar vallen wil het de komende nachten niet een aantal graden gaan vriezen. Dit weer houden we een dag of drie vast. Dan stuurt een warmte front weer zachtere lucht op ons af met wat regen. Dit kon voorlopig wel eens het laatste front zijn want een uitloper van het Russische hogedrukgebied dijt steeds verder uit in westelijke richting. Een dergelijke ontwikkeling hebben we vroeger ook vaak gezien. De uitlopers van depressies komen dan niet verder dan de Britse eilanden. We zouden dan een weertype tegemoet kunnen gaan met weinig neerslag waarbij de wind bij ons de zuid of zuidoosthoek opzoekt. Waarbij het dan in de nachten dan tot wat lichte vorst komt. De vorstgrens loopt dan van Polen naar Denemarken. Deze ontwikkeling is natuurlijk nog niet helemaal zeker. Maar ik heb dit vroeger ook vaak zien gebeuren.

Gisternacht is het aan de grond op 10 cm boven het gras al even onder nul geweest. Ook de afgelopen nacht gebeurde dat weer. Ook heb ik gisteren en vanmorgen weer een aantal links binnen gekregen. Een netwerk van amateur weerstations weeractueel over Europa waar ook de nationale weerinstituten gebruik van maken lijkt steeds groter te worden. Een leidende rol hierin heeft Paul Scholten uit Losser. Hij moet opletten of de stations geen al te grote afwijkingen vertonen. Want alle weerstations die op de markt verkrijgbaar zijn hebben niet dezelfde kwaliteit of staan niet goed opgesteld.

Deze links heb ik van Paul binnengekregen:
http://www.ew-messnetz.de/stationskarte-nrw.php  ( Regio Nordrheinwestfalen/Eifel)
http://www.ew-messnetz.de/aktuelles-nrw-wetter.php
http://www.neuwetter.de/ ( Regio Niedersachsen )

Ook kreeg ik via een van de weergenotenclub heb ik nog een prachtige link binnen.  De inhoud van de site http://dwaalfilm.eu/  is niet met een enkele muisklik te bekijken. Het is prachtige natuursite. Johan Effing

Sneeuwmuren van tien meter hoog in Alaska (Bron: AD)

Over het gebeid in SiberiŽ waarover gisteravond op de VPRO een prachtige Engelse documentaire te zien was vriest het nu meer dan 50 graden.

Bekijk deze webcam beelden eens van Sint Peterburg het vroegere Leningrad.
Op enkele webcams kan men het ijs in de Neva rivier zien drijven.

Als in januari de vorst niet komen wil , dan verschijnt ze stellig in april.

Buienradar.nl
            Klik voor een vergroting

   Radar kaartjes MeteoConsult met onweer


   Aantal verwachte mm voor Losser

                in het radarbeeld.

  Hier voor de Duitse radar beelden   

   Hier voor de Belgische radar beelden

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser
(Bron: Waterschap Regge Dinkel)

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Klik hier ook voor de buienradar (Bron: Buienradar)

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Update Vooruit Losser 2012
 
Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM


Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

Neerslagradar MeteoConsult ook met onweer

Neerslagradar Weerplaza met prognose

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.