Weercijfers van Dinsdag 24 Januari 2012

 

datum:
Maximum Temperatuur:
Minimum Temperatuur:
Grasminimum:
Uurlijks Gemiddelde:
Neerslag (mm):
Neerslag (soort):

 2012-01-24  
 5.7  
 -4  
 -7.3  
 1.2  
 0.4  
 regen  

  Zonneschijnduur:
  Helder/zonloos:
  Windsnelheid(max) in m/s:
  Windrichting:
  Luchtdruk 07 uur (hpa):
  Luchtdruk 19 uur (hpa):
  Luchtvochtigheid (min):

 4.2
 helder
 6
 W
 1021
 1022
 77

 

Een mooie diaserie zien over het weer?
Informeer dan hier.

Johan Effing (C) & Albert Oude Nijhuis (C)


Een redelijke januaridag. Meest droog en wat zon. Morgen alweer een verandering met enige regen door een warmtefront.

Losser 24 Januari 2012 08.19 uur.

Gisteren had ik al een stukje geschreven voor vanochtend als tenminste de berekeningen niet zoveel verschilden met die van gisteravond. Maar vanmorgen zagen vooral de kaarten van de GFS er weer eens heel anders uit. In sommige berekeningen was zelfs geen oostenwind meer te vinden voor onze omgeving. Het ECMWF had nog wel kaartjes dat op winter leek in de nieuwe week. Dat het winterweer, dat virtueel dagenlang op kaarten op de kaarten aanwezig was nu definitief de prullenmand in kan hiervoor kunnen we het beste even wachten tot de volgende runs. Vanmorgen kunnen de weerdiensten wat het weer op de langere termijn betreft het beter even laten rusten en een bak koffie gaan drinken. Misschien moeten ze vanmiddag wel weer een heel ander persbericht het medialand insturen. Veel oudere ervaren meteorologen hebben en waarschuwen nog steeds dat we niet te ver vooruit moeten kijken. Maar voor sommigen lijkt de nieuwshonger geen grenzen meer te kennen. Alles bij elkaar is het toch wel een zeer boeiend spel om dit allemaal te volgen als je bijna 70 jaar lang weerervaring hebt. 

De regels die ik gisteravond al heb geschreven wil ik jullie toch niet onthouden:
‘Heb er niet zoveel verstand van als de weerkundigen die er hun brood mee moeten verdienen of hebben verdiend. Maar ik kan wel zien dat we misschien iets zeldzaams aan het beleven zijn. Dat we een week van te voren misschien al een vorstperiode zien aankomen. Een lange oostelijke stroming vanuit Rusland is in het Internet tijdperk in de winter nog niet vaak voorgekomen.
Of het moet in de winter van 1996- 1997 zijn geweest. Maar toen hadden velen van ons denk ik nog geen Internet. Het winterhoog boven Siberië maakt nog steeds retrograde bewegingen richting West Europa. In het oosten van Azië lijkt de luchtdruk nog zelfs aan het dalen te zijn. http://www.noodweercentrale.nl/de/wetter/profiwetter/luftdruck/asien.html Dit zijn toch wel heel opvallende veranderingen in de “Grosswetterlage” zoals onze oosterburen zo mooi noemen”.

Over het huidige weer nog even een paar zinnetjes. De afgelopen nacht is er toch nog weer meetbare neerslag naar beneden gekomen 0.4 mm. Maandsom naar ruim 106 mm. Daardoor kent deze winter nog maar 6 neerslag vrije dagen. Vandaag lijkt het mee te gaan vallen. Er is een goede kans dat we de zon te zien krijgen en dat het de hele dag droog blijft. Morgen kan er weer wat regen vallen door een warmtefront en dan zal de zon weer schuil gaan achter een dik wolkendek. Na morgen blijft het wisselvallige en zachte weer voortduren. Of we volgende week nog winter krijgen daar stond vanmorgen alweer een groot vraagteken bij. Fijne dag, Johan Effing

De kou in Europa breidt zich westwaarts uit (Bron: Ogimet)

 Als we een beetje geluk hebben is er vanavond poollichte zien (Bron: Walter de Prins)

Een andere leuke pagina over poollicht is volgens Carl Johannink deze site

Buienradar.nl
            Klik voor een vergroting

    Radar kaartjes MeteoConsult met onweer


    Aantal verwachte mm voor Losser

     Klik hier voor berekeningen  GFS


                in het radarbeeld.

    Hier voor de Duitse radar beelden   

    Hier voor de Belgische radar beelden

        en hier voor de kaarten ECMWF

Webcam Dinkel Bossinkbrug Drielandweg Losser  (Bron: Waterschap Regge Dinkel)


 

Meteogram voor Losser 

Tien minuten waarnemingen Vliegbasis Twente

Weerstations in de omgeving

Pluim 14 dagen vooruit MeteoConsult

Vakantie weerwegwijzer voor Losser

Uitgebreide berekeningen 16 dagen vooruit Vliegbasis Twente (GFS plots)

Meteogram voor Gronau Westfalen (Kachelman)

 Webcam Paul Scholten Losser

Aktuele wolkenloop Benelux (Bron: Buienradar)

 
Actueel onweer en bewolking boven Europa  (Bron: Meteox)
 

Links naar de geschiedenis van het klootschieten.
De klootschieters wedstrijd tussen Oldenzaal en Ootmarsum in 1747

Update Vooruit Losser 2012
 
Egbert van Hattem Journalistieke Producties
Mariette Effing  KoorEnZo   
Koken met Carol Effing Hofstreek FM


Zal dit ooit een wereldhit worden? (Jochem Effing drummer en Peter Effing gitaar)
Voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser op YouTube
Plaatjes voetstappen Johan Effing Brueghel 2011 Losser

  De neerslagbeelden worden samengesteld uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradar in De Bilt en Den Helder. De werking van een neerslagradar berust op het principe dat een gedeelte van de uitgezonden elektromagnetische straling door neerslagdeeltjes wordt teruggekaatst en weer in de radarinstallatie wordt opgevangen. De sterkte van de terugontvangen elektromagnetische straling is een maat voor de neerslagintensiteit. Het tijdverschil tussen het uitzenden en het ontvangen is een maat voor de plaats van de neerslag. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de beide neerslagradars een beeld samengesteld. De neerslag wordt in een neerslagbeeld weergegeven met een aantal kleuren, die een indicatie zijn voor de neerslagintensiteit.
U ziet hier dus geen wolken.
Door de neerslagbeelden achter elkaar te presenteren kan een indruk worden verkregen omtrent de ontwikkeling van de neerslag, intensiteitverandering, trekrichting en treksnelheid.